Direct door naar content
Hoe je blind toch de reuzenslalom op je snowboard maakt afbeelding nieuwsbericht

Hoe je blind toch de reuzenslalom op je snowboard maakt

15 maart 2018

Snowboarden als je blind of slechtziend bent? De Britse Emily Trepanier bewijst het: zij gaat zonder problemen op haar snowboard de piste af. Ze neemt zelfs op grote snelheid de reuzenslalom. Hoe doet ze dat?

Als je met een visuele handicap gaat snowboarden dan ga je altijd op pad met een gids, die net als jij een fel oranje hesje draagt. Zo zijn jullie allebei duidelijk herkenbaar op de piste. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van portofoons om je via je gehoor aanwijzingen te geven. Emily Trepanier vertelt op haar website hoe ze de overstap van de ski's naar het snowboarden maakte. Toen haar eigen begeleidster geblesseerd raakte, vroeg een andere begeleider of ze niet eens het snowboard wilde uitproberen. "Mijn beste vriendin, die ook blind is, was ook al aan het snowboarden. Dus ik dacht: waarom zou ik dat niet kunnen?"  

Ze geeft toe dat het leren snowboarden in het begin letterlijk met veel vallen en opstaan ging. Ze noemt zichzelf ook 'Starfish' (zeester), omdat ze bij een val regelmatig als een zeester met haar armen en benen wijd uit in de sneeuw lag. Maar het is haar gelukt! Als ze op de piste staat heeft ze in trainingen twee begeleiders aan haar zijde om haar te helpen. Ze houden haar niet vast, maar houden haar in de gaten en geven ook aanwijzingen.

Omdat het afdalen over de sneeuw best veel lawaai maakt, is het soms lastig om haar begeleider te verstaan. Daarom maakt ze vaak gebruik van headsets en portofoons om te communiceren. "Daardoor kunnen we de hele tijd op de piste goed blijven communiceren." Daarnaast gebruikt ze ook koeienbellen, waardoor ze beter kan horen waar haar begeleiders zijn. Dat is ook handig in wedstrijden, want voor de reuzenslalom is zij niet bang. Doordat haar begeleiders met die koeienbellen langs het slalomparcours staan, heeft ze geleerd hoe de bochten lopen en hoe de slalompoortjes staan. Handig toch?!

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: