Direct door naar content
Waarom amputatievoetbal een uitkomst kan zijn afbeelding nieuwsbericht

Waarom amputatievoetbal een uitkomst kan zijn

17 maart 2018

Is voetbal jouw favoriete sport? Als je door een ziekte, aangeboren afwijking of ongeluk een ledemaat mist, hoef je niet langs de lijn te blijven staan. Voor jou is er namelijk amputatievoetbal.

Amputatievoetbal is voor iedere voetballer die door een amputatie (een deel van) een been of arm mist. Voor iedereen is een plek in het team. Het is geen elftal, want je speelt met zeven spelers tegen zeven spelers. In het team is een duidelijk verschil tussen veldspelers en keepers. Als je een been of een deel van je been mist dan ben je een veldspeler en loop je met krukken. Die krukken mag je alleen gebruiken om te lopen. Je mag je krukken niet gebruiken om de bal te spelen: het is natuurlijk geen hockey. Het is uiteraard ook niet toegestaan om je krukken te gebruiken om een tegenspeler onderuit te schoffelen.

Mis je een arm of een deel van je arm dan sta je in het doel. Als keeper mag je alleen je goede arm gebruiken om de bal tegen te houden of het veld in te gooien. Dat geldt ook als je in het veld staat, alleen dan voor je benen: je mag alleen je volledige of goede been gebruiken om de bal te spelen. Dit is om het spel zo eerlijk mogelijk te maken, want niet elke amputatie is hetzelfde. Een wedstrijd amputatievoetbal duurt 25 minuten en tijdens die pot mag onbeperkt gewisseld worden, omdat het behoorlijk intensief is. Timo Graver, die door botkanker zijn linkeronderbeen mist, legt het uit: "Je moet het spelletje wat slimmer spelen, omdat de meters die je maakt, een stuk zwaarder zijn, voor je schouders, voor je rug, en voor je been."

Het is ook intensiever om op één been dezelfde afstand af te leggen dan op twee benen, legt Graver uit. "Maar voor mij is het hetzelfde spelletje: voetbal. Dat maakt het ook zo mooi." En slidings dan? Dat hoort er natuurlijk ook bij als je voor de bal gaat. "Het duurt alleen wat langer om op te staan. Dus je moet het net iets slimmer timen". Om te scoren moet je slim zijn, want de keeper mist één arm. "Dus ik mik over het algemeen op de hoek waar de arm niet zit", zegt Timo in onderstaande video. Timo speelt bij het Nederlands Amputatievoetbalteam, het Nationale team voor voetballers met een amputatie. Ze trainen iedere zondag bij voetbalvereniging UVV Vleuten in Utrecht. Daar bereiden ze zich voor op oefenwedstrijdjes en grote toernooien als EK's en WK's.

Wil jij een keer kijken of amputatievoetbal ook iets voor jou is? Neem dan contact op met Adri van Ingen, de trainer van het Amputatievoetbal Nederland: info@amputatievoetbal.nl. Of klik hier

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: