Direct door naar content
Rolstoelrugby gevaarlijk? Welnee, maar het kost wel eens een wiel afbeelding nieuwsbericht

Rolstoelrugby gevaarlijk? Welnee, maar het kost wel eens een wiel

19 maart 2018

Rolstoelrugby gevaarlijk? Dat valt erg mee, zo vinden spelers zelf. Het ligt er een beetje aan hoe je het bekijkt. De sport wordt niet voor niets ook wel Murderball genoemd: het gaat er zo nu en dan best hard aan toe op het veld. Maar botsingen tussen rolstoelen zien er vaak erger uit dan ze zijn. Uiteindelijk scoor je alleen als je de bal over de doellijn van de tegenstander brengt, en dat doe je toch vooral met snelheid, behendigheid en inzicht. En door heel soms een tikje uit te delen.

De basis van rolstoelrugby is eigenlijk heel simpel. Het wordt gespeeld in de zaal, teams bestaan uit vier spelers en het enige doel is eigenlijk de bal over de lijn van de tegenstander brengen, zoals dat ook bij rugby de bedoeling is. Rolstoelrugby wordt door zowel mannen als vrouwen met een handicap beoefend. Die handicap kan van alles zijn, maar de sport wordt veel gedaan door mensen met een beperking aan armen en/of benen, bijvoorbeeld veroorzaakt door een dwarslaesie.

Naast het scoren is het natuurlijk ook de bedoeling de andere ploeg het scoren te beletten! Ook daar komt veel tactiek bij kijken, maar een botsing, of je tegenstander simpelweg de weg versperren, kan dan zomaar eens de meest effectieve oplossing zijn. En ben je verdediger, dan heb je daar ook nog eens een speciale, stevige stoel voor, inclusief grote bumper. Een stevige clash leidt zelden tot blessures. Het blijft echter wel een rolstoelsport, dus er moet wel eens een wiel worden vervangen of een schroefje worden vastgedraaid.

Het is niet gevaarlijk, maar wel een stevige sport, geschikt voor mensen met een beetje lef. Rolstoelrugby is echter ook een sport waarbij je heel nauw moet samenwerken met je teamgenoten en op hen moet vertrouwen om overeind te blijven, letterlijk en figuurlijk. Dat creëert een haast onvergelijkbare teamgeest die besmettelijk is en die steeds meer mensen doet besluiten de sport ook op te pakken.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier!

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×