Direct door naar content
Met een rechte rug in je rolstoel kun je wel tegen een stootje afbeelding nieuwsbericht

Met een rechte rug in je rolstoel kun je wel tegen een stootje

15 maart 2018

“Iedere Nederlander een passende sportclub! Daar staat NOC*NSF voor en daarom staan wij vierkant achter de missie van Gelderland sport onbeperkt.” Dat zegt Heleen Moes, Expert Paralympic Sports. Het doel van NOC*NSF is dat iedere Nederlander een passende sportclub kan vinden. Om aangepast sporten te stimuleren zijn er diverse activiteiten en programma’s, zoals Grenzeloos Actief en Ready to sport.

Zelf drempels durven nemen
Ready to sport begeleidt jongeren met een fysieke beperking naar sport. Als projectleider van dit programma schakelt Heleen Moes met alle partijen en geeft ze af en toe ook een clinic op de sportdagen. “Ik ben talentcoach Paralympisch Atletiek geweest en sta vooraan om weer eens sportles te geven,” lacht ze. “Zo was er laatst een veertienjarig meisje bij het rolstoelparcours, een pittig circuit met hoogten en obstakels. Het verbaasde me dat ze hendels op haar rolstoel had zodat anderen haar over een onverwachte drempel konden helpen. Twee weken later kwam ze stralend op me af en waren de hendels er af. ‘Na het parcours durf ik drempels zelf te nemen.’ Ze zat letterlijk rechter op in haar rolstoel en durfde in het dagelijks leven veel meer aan.”

Sportuitleensysteem
Een van de grootste belemmeringen om te gaan sporten is het ontbreken van passend sportmateriaal. “Onze doelstelling van Ready to sport is om binnen drie jaar vijfhonderd kinderen te laten sporten met passend materiaal. Want deze sporters hebben niet alleen een racket of een stick nodig, maar vaak ook een handbike of een rolstoel. Samen met partners zoeken we naar mogelijkheden om een sportuitleensysteem te ontwikkelen waar kinderen materialen kunnen lenen, zoals rolstoelen of racerunners. Op die manier wordt het ook makkelijker om te sportshoppen en de meest geschikte sport vinden.”

Sportdag aangepast sporten
Ready to sport zoekt als landelijk programma nadrukkelijk regionale samenwerking. “Zo komt er in Gelderland een speciale sportdag voor alle leerlingen van scholen voor speciaal onderwijs van De Onderwijsspecialisten. Daar kunnen kinderen kennismaken met allerlei sporten. De dag zetten we op samen met Uniek Sporten, de Rabobank Arnhem en Special Heroes. En we doen een aanlooptraject waarbij we verenigingen met clinics ondersteunen om op hun club aangepast sporten mogelijk te maken.”

Kennis delen
De projectleider vertelt dat NOC*NSF op meer manieren  zoekt naar verbinding om het aangepast sporten te stimuleren. “Dat is essentieel om iedere Nederlander te kunnen laten sporten. Zo betrek ik als contactpersoon voor alle sportbonden de medewerkers van verschillende bonden die zich inzetten voor aangepast sporten. Naast de concrete activiteiten die we organiseren, faciliteren we netwerken en kennisdeling . Daarmee versterken we elkaar en dat is nodig omdat we bij aangepast sporten soms tegen complexe vraagstukken aanlopen..”

Onderdeel van sportclub
Zelf is Heleen Moes van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig met sport, in haar werk en ook privé als triatleet. “Als sportliefhebber vind ik het zo gaaf om sporters met een beperking te helpen belemmeringen te overwinnen, want helaas zijn die er vaak wel. Als ze de drempels eenmaal over zijn en bijvoorbeeld onderdeel zijn van een sportclub, dan is dat ook ultiem geluk. Het is mooi om deel uit te maken van dat proces en te zien dat mensen op die manier meedoen in de maatschappij.”

Probeer het gewoon!
“Wat ik hoop dat er nog verbetert op het vlak van aangepast sporten? Twee dingen. Ik hoop dat trainers en clubs een stap durven te zetten als iemand met een beperking bij hun vereniging wil komen sporten. Zoek je regioconsulent aangepast sporten of de buurtsportcoach op, zij kunnen jouw vereniging begeleiden in dat proces. En tegen kinderen of volwassenen die twijfelen om te gaan sporten, zeg ik ‘ga gewoon en ga het proberen!’ Er is altijd een manier om te sporten en er zijn oplossingen te bedenken als zich een probleem voordoet. Ga de eerste keer samen met een bekende, dat maakt het makkelijker!”

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Nieuwe toegankelijke wandelroutes bij Nijmegen

Kami is de eerste virtuele influencer met Down

Gaming festival GG22 is ook voor jou toegankelijk!

Programma van:
326 gemeenten Logo gemeenten
Partners: