Direct door naar content
Dit is waterbasketbal: geschikt voor (bijna) alle handicaps afbeelding nieuwsbericht

Dit is waterbasketbal: geschikt voor (bijna) alle handicaps

30 maart 2018

Ben jij een echte waterrat en hou je van balsporten? Dan is waterbasketbal echt jouw sport! Het leuke is dat je in een gemengd team speelt waarbij je met allerlei handicaps ook mee kunt doen.

Waterbasketbal is in de jaren tachtig speciaal bedacht voor mensen met een beperking, maar eigenlijk kan iedereen deze balsport doen. Om waterbasketbal te spelen heb je een paar dingen nodig: een zwembroek of badpak, een cap zoals waterpoloërs ook dragen om teams te maken, en - ook niet onbelangrijk - een b-zwemdiploma. Je kunt in het waterbasketbalteam meedoen als je met jouw lichamelijke handicap kunt zwemmen. Het maakt dus niet uit of je een been of een arm mist, een vergroeide voet hebt of geen beenfunctie hebt.

Als je een wedstrijdje gaat spelen, dan wordt er in het zwembad met lijnen een veldje gemaakt van 15 bij 8 meter, met twee drijvende baskets. Het gaat er in zo'n wedstrijd (van twee keer zeven minuten) om dat je samenspeelt en de bal in de drijvende basket van de tegenpartij krijgt. Met je team moet je natuurlijk ook zorgen dat de tegenpartij niet bij jullie scoort. Iedere score levert één punt op, en een score uit een strafworp levert je twee punten op. Je speelt in teams van vijf, die meestal ook gemengd zijn. Mannen, vrouwen, jongens en meisjes en verschillende handicaps kunnen in hetzelfde team spelen. Zo leer je ook verschillende mensen kennen. En iedereen heeft weer zo zijn eigen krachten, waardoor je samen een sterk team kunt vormen.

De spelregels zijn ook zo gemaakt dat alle type handicaps met elkaar kunnen spelen. De belangrijkste regel is dat je niet met de bal mag zwemmen, zoals bij waterpolo wel mag. Je moet dus overspelen naar je teamgenoten. Je mag de bal ook niet te lang vasthouden voor je hem verder gooit: na vier seconden moet je de bal afgeven aan de tegenstander. Of je de bal met één hand of twee handen gooit en vangt maakt niet uit: dat mag allebei. Als laatste regel geldt dat je elkaar niet mag aanraken tijdens het spel.

De KNZB organiseert in Nederland in drie regio's ook een competitie voor waterbasketbal. Maar je hoeft niet altijd wedstrijden te spelen. Je kunt het ook recreatief doen bij een vereniging. Ben je benieuwd of er bij jou in de buurt een zwemvereniging is die waterbasketbal aanbiedt? Kijk dan hier naar het aanbod.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Kijk in onze sport-zoeker voor het sportaanbod bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: