Direct door naar content
Zo kun je schieten als je de roos niet kunt zien afbeelding nieuwsbericht

Zo kun je schieten als je de roos niet kunt zien

25 maart 2018

Bij de Paralympische Spelen in Pyeongchang was biatlon één van de sporten voor atleten met een visuele beperking. Bij biatlon is schieten een belangrijk onderdeel naast het langlaufen. Maar hoe kun je schieten als je de roos niet kunt zien?

Biatlon is een uitdagende wintersport waarbij langlaufen wordt gecombineerd met schieten. Ook als je een visuele beperking hebt kun je deze sport, die om uithoudingsvermogen en concentratie vraagt, prima beoefenen. Bij het langlaufen kun je je vast iets voorstellen. Een begeleider geeft je onderweg namelijk commando's over hoe je moet langlaufen. Het schietonderdeel is interessanter en spannender.

De schietsport kun je in Nederland gemakkelijker doen dan biatlon, want zoveel sneeuw hebben we hier niet. Maar hoe werkt dat als je slechtziend of blind bent? Door een slimme uitvinding kun je de roos waar je op moet richten horen in plaats van zien. Dat werkt zo: de schietschijf aan het einde van de tien meter lange schietbaan is verlicht met een felle lamp. Het centrum van de schijf, de roos, is helder wit verlicht en naar buiten toe wordt het steeds donkerder: de buitenkant is matzwart. Dat licht wordt verzameld door een speciale kijker op je geweer.

Het licht waar je op richt wordt vervolgens omgezet in geluid dat je kunt horen door een koptelefoon. Aan de toon kun je namelijk horen of je goed richt. Hoor je een hoge toon, dan richt je goed op de roos. Maar als je een lagere toon hoort, dan zit je te veel aan de buitenkant. Als je raak schiet, dan hoor je een vrolijke melodie. En mis je, dan hoor je dat ook aan het muziekje. Dat je niet via een kijker op de roos richt, heeft ook een voordeel. Je kan daardoor namelijk makkelijker je kin tegen het geweer plaatsen om zo een ontspannen en stabiele houding te krijgen. Dat is belangrijk, want schieten lijkt heel eenvoudig, maar vraagt om goede concentratie, balans en ademhaling.

Omdat je het richtpunt niet kunt zien is een goed gevoel voor balans misschien extra belangrijk. Je kunt namelijk zelf niet zien in welke richting je afwijkt van de schietschijf. Met een goede ademhaling leer je dat onder controle te krijgen. Op de schietbaan word je ook geholpen door een begeleider of assistent. Dat is ook voor de veiligheid. Hij helpt je ook met het laden van het geweer en het vinden van de schietschijf, maar het richten kun je zelf doen.

Lijkt het je gaaf om dit een keer te proberen? Zoek dan naar een schietvereniging bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: