Direct door naar content
Capoeira zonder benen of met een prothese? Geen probleem! afbeelding nieuwsbericht

Capoeira zonder benen of met een prothese? Geen probleem!

29 maart 2018

Capoeira is een combinatie van vechtsport, muziek, dans en acrobatiek. Deze sport, afkomstig uit Brazilië, staat bekend om zwierende bewegingen met benen en salto's. 'Niks voor mij met mijn lichamelijke beperking', denk je misschien. Maar Capoeira-leraar Gordon Brock heeft daar andere gedachten over: "Je kunt je stijl in capoeira altijd aanpassen aan je mogelijkheden."

Capoeira is een sport voor iedereen, zeker omdat het zoveel in één is: vechtsport, dans, muziek en een groot deel Braziliaanse cultuur. In Brazilië is  capoeira de tweede sport na voetbal. Als je op zoek bent naar een school waar jij met je beperking extra aandacht kunt krijgen, dan kun je bijvoorbeeld terecht in Nijmegen bij de Stichting Amizade. Gordon Brock, capoeira-leraar in Nijmegen, legt uit hoe een eerste les eruit ziet. "De eerste les is vooral gericht op dat we samen ontdekken wat je wel en niet kan. Dat bekijken we al tijdens de warming-up van een half uur waarin we lichte krachtoefeningen en andere bewegingen doen. Na het opwarmen beginnen we met de basis: de ginga. Dat is de dans van capoeira."

Vanuit die basis ga je verder naar ontwijk- en verdedigingsbewegingen. "Dat is het belangrijkste wat je moet leren. Je begint dus niet met aanvalsbewegingen, die leer je later pas", zegt Brock. De ontwijkbewegingen, waarbij je laag bij de grond blijft, leer je door ze veel te herhalen in een les. Brock: "Misschien wel tien tot twintig keer. Daar ga je steeds een beweging bij leren en zo ga je dat langzaam opbouwen, zodat je een combinatie van bewegingen kunt uitvoeren. Dat noemen we een sequence. In judo heet dat een kata."

Als je die basis hebt dan ga je dat in de les tegenover een ander uitvoeren. Capoeira is namelijk een spel, dat je met zijn tweeën speelt in het midden van een kring met een aantal muzikanten. Muziek is een belangrijk onderdeel van capoeira, legt Brock uit. "In een groep leer je alles dus ook muziek. Dat rouleren we een beetje, zodat iedereen in het spel aan de beurt komt."

Capoeira kent vele verschillende stijlen, waardoor het voor jou altijd mogelijk is om deze sport te beoefenen. "Je hebt hele snelle stijlen en langzamere stijlen. Je past jouw stijl aan op jouw mogelijkheden." Volgens Brock kun je met een lichamelijke beperking ook prima bij een reguliere capoeira-school terecht. "De leraar zal je altijd uitnodigen om een keer langs te komen en te kijken waar jouw beperking ligt. Zijn er wel beperkingen bij capoeira voor jou? Een beperking voor jezelf hoeft geen beperking in capoeira te zijn!"

Zijn advies is daarom om gewoon contact te leggen met een capoeira-leraar bij jou in de buurt. "Hij zal je zal zeker met open armen ontvangen. In Nederland zie je het nog niet heel veel, maar in Brazilië wel. Daar is het echt een sport van de straat, waar iedereen aan meedoet. Ook mensen met bijvoorbeeld één been en een kruk." Zelfs als je in een rolstoel zit, zijn er allerlei mogelijkheden in capoeira. Nog wat inspiratie nodig? Bekijk dan onderstaand filmpje met Ayrton die capoeira doet met een prothese

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: