Direct door naar content
Nieuw onderzoek: tai chi verlicht de symptomen van fibromyalgie afbeelding nieuwsbericht

Nieuw onderzoek: tai chi verlicht de symptomen van fibromyalgie

01 april 2017

Mensen die lijden aan fibromyalgie (ook wel weke delen reuma genoemd), wordt vaak aangeraden een vorm van aerobics (wandelen, fietsen of zwemmen) te doen om de symptomen te verzachten. Nu blijkt echter dat mensen met deze aandoening veel meer gebaat zijn bij tai chi. 

Dat blijkt uit onderzoek dat werd gedaan onder 226 volwassenen met fibromyalgie. In een periode van 24 weken ging het met de groep die tai chi deed significant beter dan met de groep die in hetzelfde tijdsbestek aan aerobics deed. En het goede nieuws is dat het niet uitmaakt hoe fit of oud je bent; iedereen kan tai chi doen. 

Mensen met fibromyalgie wordt meestal aangereden om te gaan wandelen, fietsen, zwemmen of lichte krachttraining te doen. Onderzoekers komen daar nu op terug. ‘De tai chi-behandeling, waarbij lichaam en geest centraal staan, verbetert de symptomen meer dan een aerobics-gerelateerde sport. Die benadering van lichaam en geest moet in overweging genomen worden als een therapeutische optie om fibromyalgie onder controle te houden', staat in het onderzoek dat werd gepubliceerd in de British Medical Journal. 

Voordat de deelnemers meededen aan het onderzoek, vulden ze een vragenlijst in waar ze vragen beantwoordden over de intensiteit van de pijn, vermoeidheid, depressie en hun algehele welzijn. Op alle gebieden scoorden ze na 24 weken tai chi beter. Daarbij was er een groot verschil of ze de sport nou één of twee keer per week beoefenden: de fanatieke sporters boekten betere resultaten. 

Voor experts komen de resultaten van het onderzoek niet als een verrassing. “Het is een training met een lage impact. De beweging zijn stabiel en circulair en het is een gegradeerde oefening, wat betekent dat je het rustig kan opbouwen. Aerobics is een high-impact sport, maar tai chi verhoogt ook de hartslag en versterkt het middenrif.” Die rustige aanpak zorgt ervoor dat tai chi een betere sport is voor mensen met fibromyalgie dan bijvoorbeeld hardlopen. Wat werkt voor de een, werkt echter niet altijd voor de ander. Maar het is wellicht het proberen waard. Bron: BBC.

Ook voor jou is er een geschikte sport, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én nieuwe vrienden kunt maken. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×