Direct door naar content
Zijn zoon inspireerde Dennis om een sportvereniging voor mensen met een beperking te starten afbeelding nieuwsbericht

Zijn zoon inspireerde Dennis om een sportvereniging voor mensen met een beperking te starten

03 april 2017

Toen Dennis Gebbink op 9 februari 2000 begon met Sportclub Only Friends, een vereniging voor sporters met een beperking, kon hij niet bevroeden hoe zijn ‘kindje’ zou uitgroeien tot een bijzonder mooie 18-jarige.

Hij zit nog na te genieten van de jaarlijkse sponsordag van Only Friends: een spinsensation. In een sportschool in Amsterdam-Noord stonden zo’n 200 spinfietsen opgesteld waar vijf uur lang – aan één stuk door – op werd gefietst door teams. “Een geweldig event,” zegt Dennis. “We mogen sowieso niet klagen over animo bij onze evenementen. We zitten in een geweldige flow." 

Zo bestaat er een Ajax-dag waarbij afgevaardigden van Ajax, onder andere Jong Ajax en de Ajax-vrouwen, een hele middag meesporten met Only Friends. Niet alleen de kinderen van Only Friends worden dan uitgenodigd maar ook veel kinderen uit de rest van Amsterdam. “Onze sporters spelen sinds kort zelfs in het tenue van Ajax op wedstrijddagen. Hoe fantastisch is dat?!”

Af en toe moet Dennis zichzelf in de arm knijpen om te beseffen waar zijn Only Friends tegenwoordig staat als organisatie. Hij ziet zichzelf nog in 1999 die brief schrijven aan de burgemeester en wethouders van Amsterdam. Dennis voetbalde zelf bij de topamateurs en vertelde dat zijn zoon Myron was geboren met een dubbelzijdige hersenbeschadiging en toch heel graag voetbalde. “Myron voetbalde met kinderen zonder een beperking, maar dat werkte niet.”

Dennis wilde een club oprichten voor sporters met een beperking en vroeg of de gemeente hem kon helpen. Dat gebeurde. “Ze drukten 2000 folders met daarin mijn verhaal en die folders werden verspreid. In eerste instantie kwamen er 8 kinderen op die folders af. Met hen en twee ballen stond ik op 9 februari 2000 voor het eerst op het veld. We waren begonnen.” In 2010 verrees een eigen sportcentrum, het Friendship Sports Centre. Een waar sportparadijs en de grote droom van Dennis. “Ik heb altijd in eerste elftallen gespeeld waar de zaken goed waren geregeld. Maar met Only Friends waren we meestal te gast bij verenigingen voor valide voetballers. En dan viel het mij toch op hoe we vaak op een achterafveld werden gestald of in een hoekje. Alle respect en dankbaarheid voor de mogelijkheden die ons toen werden geboden, maar toch zag ik dat graag anders. Mijn sporters waren meer waard. Toen ook dat plan lukte, was ik zo gelukkig.”

Inmiddels telt Only Friends zo’n 680 leden en precies 24 sporten. Van voetbal tot handbal en van streetdance tot kickboksen. Er zijn ook meer (sport)takken bijgekomen. Older Friends is voor ouderen met en zonder beperking. Dan heb je nog het obesitas-programma Friends in Shape, Zorg voor Friends en Friends in Work dat zicht richt op werkplekken en dagbesteding.

Ook met Myron gaat het goed, vertelt zijn vader trots. Junior is inmiddels de tweede betaalde kracht bij Only Friends, een organisatie die voornamelijk drijft op vrijwilligers. “Ik ben inmiddels 51 dus ik heb ook niet het eeuwige leven. En Myron gaat als een speer. Hij heeft als eerste gehandicapte jongere het CIOS in Haarlem afgerond. Hij is voetballer bij het Nederlands paralympisch team. Hij geeft sportlessen, voetbaltraining, fitness. Het is mijn eigen kind, maar ik vind het echt een mooie gozer. Een doorzetter. En een voorbeeld voor anderen. Hij is een van de jongeren die straks het verhaal kan doorzetten zodra zijn pa achter de rollator loopt, haha.”

Only Friends krijgt ook navolging. Inmiddels bestaat Only Friends Utrecht en werd afgelopen jaar Only Friends Doetinchem geopend. Ook is Dennis in gesprek over mogelijkheden in Eindhoven. “Heel veel mensen komen bij me langs voor advies. Zij beginnen vaak al snel over subsidies. En of ze mijn plannen mogen zien die ik heb geschreven. Maar in alle eerlijkheid; ik had heel lang niets op papier staan. Ik begon gewoon. Met twee voetballen en acht jongetjes. Vanuit daar zijn we gaan bouwen. Dat houd ik ook anderen voor: begin gewoon en blijf niet te lang hangen bij dikke boeken of lijvige plannen.”

Ook voor jou is er een geschikte sport, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én nieuwe vrienden kunt maken. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

 

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Hypermobiliteit: met deze sporten kun je het in je voordeel gebruiken

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×