Direct door naar content
Hoe rolstoelvriendelijk is jouw sportschool? Check het en beoordeel hier! afbeelding nieuwsbericht

Hoe rolstoelvriendelijk is jouw sportschool? Check het en beoordeel hier!

03 april 2017

Je hebt het vast al eens meegemaakt: je wilt naar de sportschool bij jou in de buurt, maar je komt niet binnen met je rolstoel omdat er een trapje voor de ingang is. Dit komt helaas nog veel voor. Benieuwd of jouw sportschool rolstoelvriendelijk is? Check het met deze vijf punten en laat je beoordeling achter.

1. Kun je er komen?
Het begint natuurlijk al met de bereikbaarheid van de sportschool. Als je met je rolstoel komt moet het pad naar de ingang breed genoeg en vooral vlak zijn. Kom je met de auto, dan moeten er voor jou ook voldoende gehandicaptenparkeerplaatsen zijn. Deze plekken zijn ook ruimer, zodat je ook gemakkelijk vanuit de auto in je rolstoel kan overstappen.

2. Toegang
Als de toegang naar de sportschool hoger ligt dan de straat, dan moet dat hoogteverschil met een helling worden opgelost. Die helling mag ook niet te steil zijn, want anders kost het jou te veel kracht om boven te komen. Als het verschil naar de ingang groter is dan een meter, dan moet er een rolstoellift aanwezig zijn.

3. Receptie en kassa
Je bent binnen! Maar dan moet je nog even langs de kassa om je abonnement te activeren. Bij een rolstoelvriendelijke sportschool zijn ze op jou voorbereid en hebben ze bij de kassa of desk genoeg vrije ruimte gemaakt, zodat jij ook gemakkelijk bij de balie kunt om te betalen of om een vraag te stellen. Als er bij de doorgang naar de kleedkamers poortjes zijn, moet er ook een bredere doorgang zijn met een glazen deurtje.

4. Kleedruimtes en toiletten
In een rolstoelvriendelijke sportschool zijn ook aparte kleedruimtes en toiletten voor jou ingericht. De toegang tot die kleedkamer is breder en drempelloos. Verder is in deze ruimte ook nagedacht over de kledinghaakjes: die worden zo gemaakt dat jij er bij kan en vooral ook dat je je er niet aan bezeerd. Vanuit de kleedruimte heb je als het goed is ook een vrije doorgang naar een wasruimte met een aangepaste douche en een aangepast toilet met meer ruimte.

5. Fitnessruimte
Dan het belangrijkste: de fitnessruimte waar jij los kunt gaan op de apparaten. Om je training af te werken moet je je gemakkelijk tussen de verschillende toestellen kunnen keren met je rolstoel. Daarom moet er minimaal 90 cm vrije ruimte zijn tussen de apparaten, en moet er een vrije doorgang van 2 meter breed zijn.

Zie jij nu op basis van bovenstaande punten dingen die bij jouw sportschool beter kunnen? Meld jouw probleem dan bij de sportschool en deel jouw beoordeling ook met ons. Hier kun je ook beoordelingen van anderen zien. Misschien is er bij jou in de buurt een andere sportschool die veel beter scoort!

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×