Direct door naar content
Racerunners snellen over de baan bij atletiekvereniging Cifla afbeelding nieuwsbericht

Racerunners snellen over de baan bij atletiekvereniging Cifla

30 maart 2018

Al meer dan veertig jaar richt atletiekvereniging Cifla zich volledig op hardlopen. Daarnaast heeft sinds kort een groep racerunners een vaste plek gekregen bij de club. Na een pilot met clinics is een groep kinderen van 9-15 jaar lid geworden en serieus aan het trainen. “Het enthousiasme van de kinderen tijdens de clinics was goud waard,” zegt trainer en initiatiefnemer Theo Terhaard. “We zijn er trots op dat we op 14 april de landelijke Racerunning Cup mogen organiseren. Dit is de manier om de sport meer bekendheid te geven.”

Mooie vorm van loopsport
Als trainer bij Cifla en leraar in het speciaal onderwijs zette Terhaard zich in om racerunning te introduceren. “Racerunning is een mooie vorm van loopsport die zoveel betekent voor de kinderen. Vooral voor kinderen die wel wat spierfunctie hebben, maar die altijd in een rolstoel zitten of beperkt zijn in hun lopen en nu echt kunnen rennen. Een jongen die het voor het eerst probeerde riep naar zijn vader ‘Kijk, ik kan rennen!’ Dat je zo lopen en rennen kunt ervaren is natuurlijk prachtig. Deze sport is ook uitdagend. Je ziet dat de kinderen er fysiek van vooruit gaan, vooral de rolstoelgebonden kinderen. Ze experimenteren met de stand van hun voeten en dergelijke om te kijken hoe ze beter kunnen afzetten en meer tempo maken.”

Racerunning Cup
In april komen racerunners uit het hele land aan de start bij de club in Nijmegen. “Het initiatief om de Racerunning Cup naar onze vereniging te halen kwam van oud-wethouder Floris Tas vanwege het Gelders jaar van het aangepast sporten. Sinds kort is racerunning een Paralympische sport, dus ik verwacht dat het animo flink gaat groeien. Inmiddels hebben zich al 38 jongeren uit het hele land aangemeld en er doen ook drie jongeren uit Antwerpen mee. Van onze vereniging starten tien jongeren. In de landelijke app-groep van trainers houden we hierover contact met elkaar. Ik vind het fijn dat veel mensen van onze club zijn betrokken bij de organisatie.”

Positief ontvangen op de vereniging
De introductie van racerunning bij Cifla ging geleidelijk en is heel positief ontvangen. “Eerst zagen mensen ze trainen op de baan, dat is natuurlijk altijd leuk om te zien. Bij de ALV zijn de plannen besproken. Veel leden vinden het mooi dat we dit ook bieden op onze club, het maakt ze trots op de club. Mensen hebben zich actief ingezet om racerunning te promoten, bijvoorbeeld door meer sponsors te zoeken . Een opsteker was onze nominatie voor de sportinitiatiefprijs van Nijmegen. We hebben die niet gewonnen, maar de nominatie is al een compliment natuurlijk!”

Tips om te starten
Voor verenigingen die willen starten met racerunning heeft de trainer diverse tips. “Het is een voordeel als je een revalidatiecentrum in de buurt hebt, daar komen kinderen die mogelijk geïnteresseerd zijn in de sport. Betrek mensen van zo’n organisatie, zij hebben de ervaring om deze doelgroep te begeleiden. Maak daarnaast een plan hoe je aan de loopfietsen komt en hoe je het beheer regelt. Wij hebben nu vier RaceRunners onder andere gesponsord door het NSGK en Fonds Gehandicaptensport in eigen bezit. Die nemen best wat plek in en staan in een ruimte onder de tribune. Richt verder een commissie racerunning op zodat het niet alleen een project is van één trainer. En betrek de baancommissie bij de wedstrijdorganisatie. Daarmee maak je de knowhow en dus ook het draagvlak groter.”

Naar de Paralympische Spelen?
Terhaard ziet de toekomst van racerunning zonnig in. “Of er kinderen van onze club naar de Paralympische Spelen gaan? Een van de kinderen heeft wel gezegd dat hij later wil. Er zitten zeker talentjes bij, er zijn nu twee jongens die de 100 meter in of onder de 24 seconden doen. En dan zijn ze nog jong, ze moeten nog worden geclassificeerd. Dat kan pas als ze wat ouder zijn. Natuurlijk hopen we dat ze zich zo ontwikkelen dat de Paralympische Spelen inderdaad in beeld komen. Voor nu is het vooral genieten bij de trainingen. Voor elke training komt een van de deelnemers even een high five geven voor hij het hok gaat open maken. Dat is toch prachtig?”

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: