Direct door naar content
Sneller revalideren door tafeltennis? Ja, dat kan! afbeelding nieuwsbericht

Sneller revalideren door tafeltennis? Ja, dat kan!

17 april 2018

In de kantine, op het schoolplein, in het clubgebouw of bij vrienden thuis: pingpongen is een ingeburgerde sport die haast overal en met iedereen gespeeld wordt. Dat is de reden dat er ook volop gepingpongd wordt in het speciaal onderwijs en in revalidatiecentra, want pingpongen doet veel goeds met je.

Het is duidelijk: tafeltennis leeft! Dit spelletje is niet alleen een kwestie van de competitie met je tegenstander aan gaan; het is een middel om anderen te leren kennen, om gezond bezig te zijn in je vrije tijd, te ontspannen en lol te hebben. Maar het is vooral een sport waar weinig aanpassingen voor nodig zijn als je een beperking hebt. Tafeltennissen doen mensen van elke leeftijd en elk geslacht, ongeacht hun fysieke conditie of vaardigheden.

Niet voor niets dus dat er wat af getafeltennist wordt in revalidatiecentra. Het over en weer slaan van een pingpongbal zorgt ervoor dat er heel wat gebeurt met je coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Dat merkte Tonnie Heijnen (50), toen hij na een auto-ongeluk een deel van zijn rechteronderbeen verloor en sindsdien met een beenprothese loopt. Voor het ongeluk deed hij al aan tafeltennissen. “Ik was een matige subtopper. Ik was geen technische speler, maar moest het hebben van hard werken en veel trainen. Juist door mijn handicap is mijn voetenwerk tijdens het tafeltennissen beter dan voorheen. Dat komt doordat ik het hele loopproces opnieuw heb moeten leren. Als je tafeltennist doe je stappen zijwaarts, voorwaarts en achterwaarts. Het revalideren ging bij mij daarom sneller dan voor mogelijk werd gehouden.”

“Tafeltennis is recreatief gezien een ideale sport voor mensen met een beperking. Het is ook laagdrempelig. Op een hoger niveau is het wel een heel intensieve sport. Persoonlijk vind ik het geweldig. Je kunt me er ‘s nachts voor wakker maken. Elke sport is goed voor mensen met en zonder een beperking. Je moet gewoon blijven bewegen. Het is niet alleen het sporten, maar ook de sociale contacten en ‘het onder de mensen zijn’ is belangrijk.”

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Bron: intermobiel

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: