Direct door naar content
Hoe topsport het leven van Marc de Hond veranderde  afbeelding nieuwsbericht

Hoe topsport het leven van Marc de Hond veranderde

07 april 2018

De paralympische mentaliteit is belangrijk voor Marc de Hond, net terug uit Zuid-Korea waar hij namens de NOS verslag deed tijdens de Paralympische Spelen. En dat geldt niet alleen voor hem. “Wat de Gaypride is voor homoseksuelen, is de Paralympische Spelen voor sporters met een beperking.”

De trots spatte ervan af in PyeongChang, en niet alleen bij de medaillewinnaars. “Deze mensen hebben dan ook zoveel bereikt, overwonnen en geleerd in het leven,” zegt Marc. “Samen. Vooral ook over zaken buiten het sportveld. Dat herken ik wel.” Ook Marc leerde veel van zijn ploeggenoten in het rolstoelbasketbal. En dat doet hij nog steeds. Hij speelt in hetzelfde team als waarin hij ooit begon. Dat was nadat hij in 2002 door een medische misser bij een rugoperatie een dwarslaesie opliep. Tijdens zijn revalidatie raakte hij verslingerd aan de basket. Hij groeide uit tot international en kwam in vier jaar tijd tot zo’n 50 interlands. “Ik heb in die tijd zoveel geleerd van mijn teamgenoten. Op, maar vooral ook buiten het veld.”

Behalve een betere rolstoelbasketballer werd Marc tussen de toppers ook een betere rolstoeler. “Zodra je de hele wereld over reist met de beste rolstoelers van Nederland leer je zoveel: hoe kom je een ontoegankelijke hotelkamer binnen? En een lastig toilet? Maar ook: hoe ga je snel een vliegtuig in en uit? Het is superfijn om met mensen op stap te gaan voor wie het heel normaal is om in een rolstoel te zitten.”Het schept soms zelfs een band voor het leven. “Ik zat met jongens in de kleedkamer die dezelfde handicap hebben als ik, maar ook kinderen. Dat waren dan ook de eerste mensen die ik belde toen mijn vriendin zwanger werd. ‘Waar moet ik rekening mee houden? Aan welke aanpassingen moet ik denken om de kinderkamer wat makkelijker toegankelijk te maken voor mij, zodat ik mijn kind goed kan verschonen? Welke commode heb je dan nodig?’ Die contacten zijn heel fijn, kan ik je vertellen. Het bedje van mijn dochter is zelfs een replica van het bedje van het kindje van een oud-ploeggenoot.”

Dat is het mooie van een sportkleedkamer: alles wordt besproken. “Ik hoef niet op een doordeweekse avond bij een of ander clubje in een kringetje te zitten en te praten over hoe het is om een handicap te hebben. Nee, ik zit in de kleedkamer waar een ploeggenoot vertelt dat er een nieuwe katheter op de markt is. ‘Moet je ook eens aan je uroloog vragen’. Of iemand zegt: ‘Ik heb een gek plekje onder mijn kont gekregen. Wie had dat ook? En wat heb je ermee gedaan?’ Alsof je met elkaar in een voetbalkleedkamer zit. Alleen hebben wij een ander lijf dan gemiddeld en komen er dus ook andere onderwerpen langs. Grappig is dat het hebben van een dwarslaesie opeens heel normaal is. Omdat het ook normaal is voor de mensen om je heen.”

“En weet je wat ook ideaal is aan sporten met een beperking? Dat je mensen om je heen hebt die niet zo moeilijk doen dát ze een handicap hebben. Er niet zo over zeuren. Het is echt normaler dan je denkt. Daar kom je pas achter als je mensen treft die ook een handicap hebben. Ik vind het fijn om te weten dat ik niet heel bijzonder ben. Ik heb inmiddels veel vrienden met een handicap, in alle soorten en maten. Ik vind het geweldig dat ik al deze mensen heb mogen leren kennen. En dat ik met ze sport.” Marc werd gedwongen om buiten zijn comfort zone te treden. “Ik reisde voor de Paralympics naar Rio de Janeiro, tegelijk met de Nederlandse sporters. Zit je ineens met 65 rolstoelers in een vliegtuig. Het heeft twee uur geduurd voordat ik het vliegtuig überhaupt uit was. Daar leer je van. Maar ja, met mijn team spelen we ook uitwedstijden tegen een team in een plaats die bijna tegen de Duitse grens ligt. Zie maar eens allemaal in één busje te klimmen. Maar als je dat vaker doet, wordt het vanzelf normaal. Dat is óók samen sporten.”

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: