Direct door naar content
Sander danst in zijn rolstoel met een danseres van het Nationale Ballet afbeelding nieuwsbericht

Sander danst in zijn rolstoel met een danseres van het Nationale Ballet

15 april 2017

Sander Verbeek danst nu bijna een jaar in zijn rolstoel. Hij danste op het Holland Dance Festival een modern duet, met Nadine Drouin van het Nationale Ballet. Een geweldige kans, maar voor hem nog maar het begin. Het is zijn droom om professioneel danser te worden, en te laten zien dat écht iedereen kan dansen.

Eerder deed Sander op zijn twee wielen aan stijldansen. Op een cursusdag van DanceAble kwam hij in aanraking met moderne dans, waar de danser veel emotie en energie in kwijt kan. "Het voelde meteen zo vrij", zegt hij. "Ik pakte een meisje vast en we draaiden rond. Ik dacht: dit is het! Voor mij is mijn rolstoel een manier om meer kracht uit mijzelf te halen", vertelt Sander in een interview met NOS. Hij heeft een spierziekte, maar dat weerhoudt hem er niet van dat gevoel te uiten. "Wat ik met dans het liefst wil, is laten zien hoe normaal het is. Ik wil laten zien dat iedereen het kan, het maakt werkelijk waar niet uit wie je bent."

Zijn danspartner in het duet was Nadine Drouin van het Nationale Ballet. Ze gaf toe dat dit de eerste keer was dat ze met een rolstoeldanser de dansvloer over zwierde. "Ik schaamde me een beetje dat ik geen ervaring had met mensen met een beperking, en ik was bang dat ik de situatie verkeerd zou inschatten", zegt Nadine. "Maar eerlijk waar: het is zoals werken met elke andere partner. Het enige verschil is dat hij veel sneller is dan ik ben en ik dus een stukje harder moet rennen, haha."Op het Holland Dance Festival wordt aandacht gegeven aan allerlei vormen van dans, maar in het bijzonder dansen met een beperking. Volgens de organisatie wordt er niet genoeg podium geboden aan getalenteerde dansers, en zijn er maar weinig faciliteiten voor moderne dans in Nederland. Onder andere met het duet van Sander en Nadine wil de organisatie dans- en balletscholen aansporen om ook evenementen te organiseren waar mensen met een beperking terechtkunnen.

Ook dit jaar staan er nog cursusdagen van DanceAble op de planning, waar iedereen met en zondere een (fysieke) beperking terecht kan voor een dag dansen. Daar krijg je les van professionele Holland Dance Festival dansdocenten. Naast het ontdekken van dans staat bij de lessen vooral dansplezier centraal. Neem eens een kijkje op de website van DanceAble als jij stiekem niet kan wachten om de dansvloer op te gaan. Wie weet sta je dan volgend jaar ook op het podium te zwieren!

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Stijg boven jezelf uit in een klimhal!

Kris: “Dansen in mijn rolstoel gaat vanzelf”

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×