Direct door naar content
“De vrijheid en de kick van snelheid maken wielrennen mooi” afbeelding nieuwsbericht

“De vrijheid en de kick van snelheid maken wielrennen mooi”

05 april 2018

De fietstoekomst van ambassadeur Casper Ooteman ziet er rooskleurig uit. Sinds kort heeft hij eindelijk dé fiets gevonden waarmee hij zonder moeite de weg op kan. “In de velomobiel ligfiets ben ik stabiel, en het is ook nog eens goed voor mijn spieren.” De 17-jarige Ooteman heeft door cerebrale parese verminderde spierkracht in zijn benen en rechterarm, vooral rechts kan hij minder kracht zetten. Ook heeft hij last van het buikwandpijnsyndroom ACNES, dat ontstaat door een beknelde zenuw. Hoewel de pijn daarvan hem af en toe aan de kant houdt, probeert hij zoveel mogelijk te sporten. “Je moet niet in je eigen bubbel blijven zitten, maar er lekker op uit gaan.”

Gewoon proberen
Een jaar of zes geleden ging Casper voor het eerst naar de lokale fietsclub. “Mijn tweelingbroer Felix en ik waren geïnspireerd geraakt door de grote rondes op tv, de Vuelta en de Tour de France. Dat wilden we ook kunnen! Ik had geen idee of dat met mijn benen zou lukken, maar ik dacht: ik ga het gewoon proberen. Is dat lef hebben? Nouja, ik denk dat je je beperking niet groter moet maken dan het is. Het gaat om vertrouwen opbouwen en dat lukt alleen door iets te doen. Als ik een paar keer onderuit ga is mijn vertrouwen even ver te zoeken, maar als ik 60 kilometer zonder problemen heb gefietst kan ik alles aan. De kick van de snelheid van wielrennen is zo mooi!”

Wedstrijden rijden
In eerste instantie trainde Casper met de Talentgroep van het para-cyclen op een tweewieler. Door zijn instabiliteit was dat altijd spannend. Na een zware operatie aan zijn benen in februari 2016 besloot hij naar de driewielerklasse over te stappen. Ook tijdens de revalidatie had fietsen voor hem trouwens de hoofdrol. “Ik mocht een half uur per dag op een soort hometrainer fietsen, dan ging ik als een bezetene te keer. Ik baalde als ik het half uur door andere behandelingen niet vol kon maken.” Helaas voldeed daarna ook een gewone tricycle niet. “Ik heb aan een Worldcup meegedaan en viel twee keer. Te veel risico genomen. Met mij was niks aan de hand, maar met mijn fiets wel. Bovendien doet vallen soms fysiek geen pijn, maar het speelt mentaal wel mee, zeker als je in een groep fietst. Ik ben blij dat ik nu op pad kan zonder bang te zijn om te vallen, dat geeft veel vrijheid.”

Nieuwe doelen
De eerste prioriteit van Casper is fysiek sterker worden. “Fietsen is belangrijk als sport, maar ook gewoon om ergens heen te kunnen gaan in het dagelijks leven. En cerebrale parese kan als je ouder wordt meer klachten geven.” Lacht: “Nou ben ik nog niet zo oud, maar ik wil zo fit mogelijk blijven.” Wereldbekerwedstrijden zitten er voorlopig even niet in. “Er zijn wel een paar wedstrijden en toertochten voor ligfietsen, maar de meeste mensen gebruiken een velomobiel om te forensen. Volgens mij is de UCI wel bezig met een pilot, dat moeten we afwachten. Ik maak me nog niet zo’n zorgen, de man die wereldkampioen is in deze klasse is 60!”

Trucjes doorgeven
Casper is graag ambassadeur voor Gelderland sport onbeperkt. “Ik vind het goed dat aangepast sporten in de schijnwerpers staat. Als je kijkt naar de wereldtoppers in het para-cycling: wat die allemaal overwonnen hebben om er alleen maar te staan! En dan nog een topsportprestatie leveren, daar mag meer waardering voor komen.” Als ervaringsdeskundige heeft hij ook handige tips voor andere mensen die willen gaan sporten. “Je moet je kracht en zwaktes kennen. Als ik een bidon op mijn frame doe, zoals op gewone racefietsen, dan verlies ik mijn stabiliteit al voor ik de fles uit de klem heb. Dus ik had ‘m op m’n stuur.”

Blijf bewegen, dat is altijd winst
Of een andere tip: “Ik kan  niet zomaar op een fiets stappen, mijn hamstring is te kort om mijn been hoog op te tillen. Dus heb ik mezelf aangeleerd van achter over het zadel op de fiets te klimmen, dat kon ik op een gegeven moment redelijk zelfstandig.” Achter de slimme trucs zit een diepere raad: “Altijd, hoe lastig het ook is, positief blijven en de goeie kanten inzien. Probeer een alternatief te zoeken als iets niet lukt. Een andere fiets zoals ik heb gedaan, of misschien wel een heel andere sport. Maar blijf bewegen, dat is altijd winst!”

Foto: Casper met profrenner Warren Barguil.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: