Direct door naar content
Met aerial yoga voel je nauwelijks dat je een lichamelijke beperking hebt!  afbeelding nieuwsbericht

Met aerial yoga voel je nauwelijks dat je een lichamelijke beperking hebt!

15 april 2018

Je hoeft jezelf niet in een vogelnestje te vouwen om aan yoga te doen. Er is namelijk een vorm van yoga waarbij je salto’s en kopstanden kunt maken zonder een getrainde yogi te zijn. Bij aerial yoga laat je de doeken waarin je schommelt het werk doen, dankzij de zwaartekracht. En laat dat nou heel goed zijn voor uiteenlopende lichamelijke beperkingen.

Nog nooit is yoga zo populair geweest, maar nieuw is het zeker niet. Yoga vindt z’n oorsprong al zo’n 5.000 jaar geleden. Vandaag de dag wordt yoga overal gedaan. Vooral omdat het nogal wat voordelen heeft voor je lichaam: je wordt er flexibeler van, je metabolisme verbetert en je spierkracht neemt toe. Mentaal doet het ook veel goeds: dankzij yoga kun je beter tegen stress en ben je in staat om je goed te focussen. Om yoga te beoefenen maakt het niet uit hoe oud je bent of wat voor beperking je hebt. Er zijn altijd oefeningen en bewegingen die bij jouw lichaam passen, ook omdat er zoveel verschillende vormen van yoga zijn.

Aerial yoga is een vrij nieuwe yogavorm, bedacht in Amerika en overgewaaid naar Europa. Het woord geeft het al aan: je zweeft letterlijk boven de grond omdat je in een stoffen doek hangt die aan het plafond is bevestigd. Hierdoor verminder je de druk op de wervelkolom, zodat alle omliggende spieren ontspannen. De hangmat geeft ondersteuning en haalt zo druk uit de wervelkolom en spanning uit nek en schouders. Daarnaast geeft deze doek je erg veel bewegingsvrijheid; je kunt je wel voorstellen hoe lekker dat is. Tijdens het spelen met de zwaartekracht, bouw je aan kracht, souplesse, vertrouwen en balans. Wie het probeert zal zich verbazen waar hij toe in staat is: een handstand of een salto achterover bijvoorbeeld. Je draait er je hand niet meer voor om! Daar waar omgekeerde houdingen als kopstand op de mat alleen voor gevorderden uit te voeren zijn, biedt het doek bij aerial yoga deze mogelijkheden ook.

Het is een perfecte manier om aan beweging te doen als je een lichamelijke beperking hebt, een chronische blessure of pijnklachten. De Amerikaanse Sara Schaffer werkt er hard aan om ook een lesprogramma op te zetten voor degenen die in een rolstoel zitten. “Ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen of mogelijkheden. Zelf doe ik al 15 jaar aan yoga, en toen ik lessen in aerial yoga nam, merkte ik hoe kalm, ontspannen en lekker mijn lichaam zich voelde.” De reden dat Sara aerial yoga ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk wil maken, is omdat mensen in een rolstoel hun benen vaak vergeten. Maar ook als je verlamd bent, horen je benen nog steeds bij de rest van je lichaam, en met yoga betrek je je benen er ook bij. “Wat ik ook vaak hoor, is dat mensen onbewust de angst blijven houden om met hun rolstoel achterover te kiepen. Met aerial yoga voelt je ruggenwervel zich door de zijden doeken volledig ondersteund, waardoor de angst om achterover te vallen eindelijk even weg is. Je kunt ook je benen in het doek hangen en heen en weer laten schommelen, terwijl je het bloed naar je hoofd en je hart voelt stromen.”

Er zijn zelfs cursisten van Sara die haar vertellen dat ze minder last hebben van pijnklachten, dat ze rustiger ademhalen, dat ze hun bovenlichaam soepeler kunnen bewegen. En het is ook een prima middel voor alle mensen met een beperking die daar ook nog eens ouderdomsklachten bovenop krijgen, zoals artritis, slijtage van je ruggenwervel en brozere botten of stroevere gewrichten. Aerial yoga voor mensen in een rolstoel staat vooralsnog in de kinderschoenen. Het wachten is tot ook deze hype uit Amerika overwaait, en mogelijkheden biedt voor iedereen die zich gewichtloos, lenig en vrij wil voelen.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Bron: wheel-life.org

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Dit model draagt haar prothese als kunst

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zo ziet een inclusieve sportvereniging eruit

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×