Direct door naar content
5 kenmerken van CP-voetbal afbeelding nieuwsbericht

5 kenmerken van CP-voetbal

18 april 2018

Als je cerebrale parese (CP) hebt, dan heb je vast al eens gehoord van CP-voetbal. Dit is voetbal speciaal voor jou. Maar wat is er bij deze aangepaste vorm van voetbal anders? We zetten het voor je op een rijtje in vijf punten.

1. Voor wie?
CP-voetbal is voor iedereen die door een hersenbeschadiging een motorisch probleem heeft. Deze beschadiging is meestal bij je geboorte ontstaan en wordt niet erger. Het zorgt er wel voor dat een deel van je hersenen anders of niet goed werken. Hierdoor kun je moeite hebben met bewegen. CP-voetbal is ook voor jou bedoeld als je op latere leeftijd een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumor hebt gehad of als je in coma hebt gelegen.

2. Zeven spelers in een team
Een CP-voetbalteam bestaat uit zeven spelers: zes veldspelers en één doelman. Het wordt daarom internationaal ook wel 'seven-a-side-football' genoemd. Bij wedstrijden worden spelers ingedeeld in bepaalde klassen, die iets zeggen over de zwaarte van jouw beperking. Dat gaat van moeite hebben met lopen tot een licht coördinatieprobleem. In een team moeten al die klassen goed vertegenwoordigd zijn, maar daar zorgt de coach voor.

3. Kleiner veld
Bij CP-voetbal speel je op een kleiner veld van 75 bij 55 meter. Het doel waarin wordt geschoten is ook kleiner: het is vijf meter breed en twee meter hoog. Als je keeper bent dan heb je het wel druk, want er wordt veel gescoord. Een 0-0 eindstand komt bijna nooit voor!

4. Spelregels: geen buitenspel en inrollen
Een wedstrijd CP-voetbal duurt twee keer dertig minuten. Het belangrijkste verschil in de spelregels is dat de buitenspelregel niet wordt gebruikt. Ook mag je, als de bal uitgaat, de bal ook inrollen in plaats van bovenhands ingooien. Dit is bedacht omdat niet alle spelers een goede armfunctie hebben om de bal in te gooien.

5. Internationale competitie
In Nederland bestaat nog geen aparte clubcompetitie voor CP-voetbal. Het wordt op dit moment alleen op internationaal niveau tussen landen gespeeld. Nederland heeft ook een Nederlands elftal CP-voetbal dat op grote toernooien speelt. En weet je wat nu mooi is: dit jaar is Nederland het gastland van het EK CP-Voetbal! Dit Europees Kampioenschap wordt van 22 juli tot 5 augustus op de KNVB Campus in Zeist gehouden.

Wil jij ook in het oranje schitteren in het CP-voetbalteam? Kom dan op 28 juli naar de talentendag. Lees hier meer over hoe je daar aan mee kunt doen.

FOTO: Elisa Ostet / www.cpvoetbal.nl 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Thijs van den End: “Maak de sprong in het diepe”

Webinars over gezonde leefstijl met een beperking

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”