Direct door naar content
Alleen voor daredevils: deze 5 outdoor sporten moeten echt op je bucketlist afbeelding nieuwsbericht

Alleen voor daredevils: deze 5 outdoor sporten moeten echt op je bucketlist

27 april 2018

Mag het van jou wel een tandje meer zijn qua avontuur, maar weet je niet welke extreme outdoor sporten haalbaar zijn met een handicap? Als je houdt van snelheid, spanning en actie, voeg deze 5 sporten dan toe aan je bucketlist.

1. Mountainbiken
Van alle aangepaste outdoor sporten is handbiken het meest populair. Jammer dat er hier niet echt bergen te beklimmen zijn, maar als je een flinke uitdaging niet schuwt, doe dan eens mee met de handbike battle. Dit is een van de zwaarste mountainbike battles die er  is. Elk jaar rijden teams en individuele handbikers in Oostenrijk richting de Kaunertaler gletscher in Tirol. Kees (59) reed ‘m ook, nadat hij zijn been verloor door een infectie. Eens maar nooit weer, dacht hij, nadat hij de race voor het eerst had gereden. Kees: “Zó zwaar was het. Maar goed, het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Dus deed ik het jaar daarop weer mee. De overwinning toen ik boven was, gaf me een geweldige boost. Ik voelde me zó dankbaar! Dat ik er nog ben, dat het goed met me gaat en dat ik heerlijk kan sporten. Dat maakt me mens. Ik put er ontzettend veel kracht en energie uit.”

2. Surfen
In Italië was er nog niemand die zich met een beperking op een surfplank waagde in de zee. De Italiaanse surfer Massimiliano Mattei ging dan ook niet meer het water op, nadat hij een dwarslaesie kreeg. ‘Het zwarte monster’, zo noemde hij zijn verlamming. De jaren na zijn ongeluk werd hij  eenzaam, depressief en ging drinken. Totdat hij zich herinnerde wie hij vroeger was: een surfer die niet van het water weg te slaan was. Die man wilde hij weer zijn. Zijn vrienden tilden hem letterlijk naar het water. Zijn comeback als surfer met een beperking was niet makkelijk. Mattei moest alles zelf uitvinden, omdat nog niemand hem was voorgegaan. Nu hij weer surft, heeft hij eindelijk weer een lach op zijn gezicht. Een golf pakken op zijn plank, dat geeft hem levenslust. 

3. WCMX
Een skatepark wordt vaak gebruik door, inderdaad, skaters, maar een rolstoel kan ook de skatebaan op. “Als het leven je een rolstoel geeft, zou je dat niet als obstakel moeten zien. Je moet gewoon op zoek gaan naar een skatepark.” Dat zegt de 26-jarige Aaron Fotheringham, een rolstoelatleet die extreme stunts uithaalt in zijn rolstoel. Zijn bijnaam is niet voor niets ‘Wheelz’.  Het begon ermee toen hij als jongetje zijn oudere broer in het park bezig zag met zijn crossfiets. “Waarom probeer jij dit niet met je rolstoel?”, zei hij tegen Aaron. Dat deed hij. Sindsdien is hij verslaafd.  ‘Backflips for breakfast’, noemt hij zijn fanatisme zelf.

4. Bungeejumping
Op grote hoogte van een brug of platform afspringen. Bungeejumpend, wel te verstaan, dat kan óók (lekker comfortabel!) in een rolstoel. Rick Hansen (60) doet het volop. Deze Canadese gehandicapte atleet is bekend geworden door zijn Man in Motion-wereldtournee. Hij legde 40.000 kilometer af door 34 landen waarbij hij 26 miljoen dollar ophaalde voor ruggenmergonderzoek en de kwaliteit van levensinitiatieven. Tussentijds sprong deze thrillseeker dus van grote hoogtes

5. Skydiving
De meeste mensen zijn perfect tevreden als ze nooit in hun leven met een parachute uit een vliegtuig springen. Misschien ben jij het type die dat wél wilt doen. De gehandicapte Jarret Martin voerde de spanning van skydiven nog iets verder op. Hij behoort tot een van de weinige mensen met een beperking die een basejump hebben gemaakt. Een basejump is een vorm van parachutespringen waarbij je niet vanuit een vliegtuig springt, maar vanaf een gebouw, antennemast, brug, klif of berg. Martin geeft toe dat sommige skydivers nerveus worden als ze zien wat Martin doet. “Eigenlijk is dat wel goed. Mensen kunnen zo zien dat alles mogelijk is. Veel mensen met een dwarslaesie trekken zich terug en doen niet wat ze voorheen deden. Misschien kunnen anderen, net als ik, nooit meer lopen. Maar je kunt altijd nog vliegen!”

 

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: