Direct door naar content
Seks en liefde als je een beperking hebt afbeelding nieuwsbericht

Seks en liefde als je een beperking hebt

23 april 2018

Films en tv series hebben veel invloed op de beeldvorming van jou, mij en iedereen. Denk maar aan de serie Will & Grace, die in Amerika het debat van het homohuwelijk beter bespreekbaar maakte. Maar er is iets wat we bijna niet terugzien op tv, in films of series: mensen met een beperking, en hun (liefdes)leven van alledag.

Daar brengt filmmaker Ben Duffy verandering in. Hij werkt aan de documentaire ‘Take a look at this heart’, waar mannen en vrouwen, jong en oud, met een beperking, dingen vertellen waar mensen zonder beperking vaak niet bij stilstaan. Om misvattingen uit de weg te ruimen, vooroordelen tegen te gaan en gedachten te delen.

‘Je zal vast niet verlangen naar lichamelijke intimiteit’, is zo’n misvatting. Angela (rolstoel gebonden) antwoordt daarop: “Ik ben seksueel en sensueel. Toen ik nog kon lopen, was ik het liefst de hele nacht aan het dansen. Op een dag raakte ik verlamd. Dat betekent dat ik vanbinnen nog precies dezelfde ben. Ik wil nog steeds dansen, de liefde bedrijven en lichamelijke affectie delen.”

Misschien herken je deze opmerking: “Je bent zo mooi. Maar je zult wel geen seksleven kunnen hebben, want je zit in een rolstoel.” Gelukkig zijn er ook tegengeluiden. Zoals een vriendje die vertelt waarom hij viel voor zijn vriendin in een rolstoel. “Ik date een meisje in een rolstoel. Ze is een geweldige vrouw, ze maakt me blij. Zij maakt het zo makkelijk om van haar te houden.” Voor zijn vriendin was het gegeven dat hij die rolstoel echt geen probleem vond, in het begin soms onwennig en lastig om te accepteren. “Sinds ik in een rolstoel zit werd ik me heel bewust van mijn lichaam. Mijn benen werden dun, ik had na verloop van tijd geen kont meer. Maar voor mij is hij als mijn beste vriend. Nooit gedacht dat ik me zo zou kunnen voelen bij iemand. Wij zijn voor elkaar de perfecte match.”

Onzekerheden zijn er bij iedereen volop. Ook bij Margarita, die nadat ze een beperking kreeg niet eens haar arm meer kon optillen. “Hoe zou ik ooit weer seks kunnen hebben, vroeg ik me af. Maar dat lukt weer, en ik doe het ook.”

Eindelijk gaat er boekje open over de onuitgesproken angsten en taboes. In de documentaire ‘Take a look at this heart’, die binnenkort verschijnt maar waarvan de trailer al te zien is, komt werkelijk alles aan bod. Wat zijn jouw ervaringen, verlangens en meningen over het hebben van een beperking en de invloed die het speelt op je liefdesleven? Deel het met elkaar op onze Facebook pagina

 

Bron: wheel-life.org

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Topspits Juan scoort zonder benen

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid

Uniek Esports heeft bomvolle agenda!