Direct door naar content
Geslaagd sportcafé over aangepast sporten  afbeelding nieuwsbericht

Geslaagd sportcafé over aangepast sporten

16 april 2018

Op maandagavond 9 april organiseerde Overbetuwebeweegt.nl een sportcafé met het thema ‘aangepast sporten’. Meerdere sprekers en het Autisme Belevingscircuit zorgde voor een interessante en leerzame avond.

Chantal Migo, werkzaam bij Uniek Sporten en teamlid van Overbetuwebeweegt.nl, begon de avond met een toelichting over Uniek Sporten. Overbetuwebeweegt.nl maakt gebruik van de loketfunctie van Uniek Sporten. Sportaanbieders worden ondersteund bij het aanbieden van gehandicaptensport en mensen met een handicap krijgen hulp om de juiste sport te vinden.

Joke van Rijswijk deelde met de aanwezigen haar ervaringsverhaal. Joke is blind en deed in de jaren ’80 mee aan de paralympische spelen bij het onderdeel atletiek. Haar gewonnen medailles liet ze met trots zien. Er werd geïnteresseerd geluisterd naar haar bijzondere verhaal en vragen gesteld. Joke sloot af met een paar tips in de omgang met blinden en slechtzienden.

Het ervaringsverhaal van Joke werd vervolgt door twee succesverhalen binnen het aangepast sporten. Bij voetbalclub Spero uit Elst hebben ze een team opgezet genaamd Voetbal+. Het team bestaat uit mensen met autisme, een verstandelijke handicap en gedragsproblemen. Iedereen is welkom! Ook werd er met veel enthousiasme teruggeblikt op het Special Sports Event (september 2017). Mensen met een beperking krijgen tijdens dit evenement op een laagdrempelige manier te maken met verschillende sport- en beweegactiviteiten. Het is een samenwerking tussen Lingewaard en Overbetuwe en een succes gebleken. Het tweejaarlijkse evenement wordt in 2019 nog uitgebreider georganiseerd en nieuwe samenwerkingspartners zijn welkom. 

De avond werd afgesloten met het Autisme Belevingscircuit begeleid door een teamlid van Overbetuwebeweegt.nl en medewerkers van MEE Gelderse Poort. Door middel van 10 korte opdrachten konden deelnemers ervaren hoe het is om autisme te hebben, steeds gekoppeld aan een tip voor autismevriendelijkheid. Een aanwezige gaf aan: “in deze opdrachten zie ik precies het gedrag van mijn zoon terug. Erg bijzonder om het nu zelf mee te maken”.

Overbetuwebeweegt.nl organiseert twee keer per jaar een sportcafé voor sportaanbieders en verenigingen. Iedere keer met een ander thema. Het volgende sportcafé staat gepland op maandagavond 8 oktober. Kijk voor meer informatie over Overbetuwebeweegt.nl op www.overbetuwebeweegt.nl of neem contact op met de coördinator via ferdi.roelofs@fortewelzijn.nl

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Lisa Bunschoten pakt tweede WK-goud!

Topspits Juan scoort zonder benen

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid