Direct door naar content
Drie projecten voor aangepast sporten in de prijzen tijdens Startup Delta afbeelding nieuwsbericht

Drie projecten voor aangepast sporten in de prijzen tijdens Startup Delta

19 april 2018

Bij de Startup Delta Summit in Arnhem heeft Gyromotics de Challenge gewonnen in de categorie aangepast sporten. Deze startup gaat voetprotheses maken die dagelijks gebruik en specifieke sporteigenschappen combineren. Bij de Startup Delta Summit kwamen tientallen innovatieve jonge bedrijven bij elkaar om met overheden en kennisorganisaties na te denken over vernieuwende oplossingen voor bestaande problemen. Naast de hoofdprijs voor Gyromotics gingen er ook nog kleinere vouchers naar een project voor zitskiën en naar de Beweegbus.

Veel ideeën
Bij de summit waren er Challenges en dus prijzen op zes gebieden. Voor provincie Gelderland, één van de hoofdorganisatoren, was het vanzelfsprekend dat één van de onderwerpen aangepast sporten moest zijn. De bedrijven werden uitgedaagd met de vraag: ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat sportparticipatie van mensen met een beperking oploopt?’. Uit de ruim 400 aanmeldingen werden per categorie tien tot vijftien initiatieven gekozen. De vijf beste daarvan mochten tijdens de summit pitchen, waarna de jury de winnaar aanwees. Gedeputeerde Jan Markink van provincie Gelderland reikte de prijzen van de Challenge aangepast sporten uit.

Nieuwe generatie voetprotheses
Gyromotics heeft in samenwerking met de TU Delft een voetprothese ontwikkeld waarmee je kunt lopen, spelen, rennen, wandelen in de bergen maar ook gewoon relaxen en onder de douche gaan. Door 3d-printing in te zetten kan de prothese kosteneffectief op maat gemaakt worden. Met de prijs ter waarde van € 50.000,- gaat Gyromotics nu een pilot organiseren waarbij zo’n vijftien uiteenlopende gebruikers een prothese aangemeten krijgen. Zij gaan deze onder meer testen op Papendal. De jury koos dit initiatief als winnaar omdat het een innovatie is met hoge impact. Ook is het vernieuwend in techniek en productontwikkeling. Bedenkers Guido Hendriks en Jaap Roggeveen van Gyromotics: “Wij zijn echt heel blij! Dit maakt een groot verschil. En we zijn niet alleen blij met het geld maar ook met de mogelijkheid om te gaan samenwerken met onder meer de provincie, sportcentrum Papendal en NOC*NSF."

Zijskietjes voor zitskiërs en een Beweegbus
Een van de twee ontwikkelvouchers van € 20.000,- ging naar de Stichting Gehandicapte Wintersporters voor het ontwikkelen van zijskietjes voor zitskiërs. Bij zitskiën is namelijk veel kracht in de handen en armen nodig om het evenwicht te bewaren. Met zijskietjes komt zitskiën nu ook binnen bereik van mensen met een verminderde hand/armfunctie. Het idee komt voort uit concrete behoefte binnen de groep van wintersporters met een beperking. Het derde beloonde initiatief is de Beweegbus. Met een uitgekiend lesprogramma op locatie wil initiatiefnemer Luuk van Tiem zorgen dat mensen in hun eigen buurt kunnen sporten, met de juiste materialen en de juiste begeleiding.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: