Direct door naar content
Boks al je frustratie van je af vanuit je rolstoel afbeelding nieuwsbericht

Boks al je frustratie van je af vanuit je rolstoel

26 april 2018

Heb jij zin om even lekker al je frustratie van je af te boksen? Dat kan gewoon als je in een rolstoel zit en het is ook nog eens goed voor je conditie. Bij sportschool No Limits in Nieuwerkerk aan den IJssel kan dat zelfs in een rolstoelvriendelijke boksring.

No Limits is opgericht door Antoine Schutte omdat hij als vechtsporttrainer zag dat boksen en andere vechtsporten bijna nergens worden aangeboden. "Ik heb zelf een gehandicapt nichtje en daardoor kwam ik erachter dat er zeker in vechtsporten heel weinig aanbod is voor mensen met een beperking."

Antoine besloot daarom antikraak een gymzaal te huren en begon zo met zijn sportschool met een rolstoeltoegankelijke boksring. Inmiddels is hij verhuisd naar een nieuw gebouw in Nieuwerkerk aan den IJssel en heeft hij ongeveer 25 sporters met allerlei beperkingen die bij hem komen trainen. "Waar mogelijk probeer ik ze zoveel mogelijk samen te laten trainen met mensen zonder beperking."

Hij vindt dat belangrijk omdat jij dan het gevoel krijgt dat je erbij hoort. "Ik vind dat je moet worden behandeld op zoals je heet en niet op de beperking die je hebt. Ik heb net nog een bokszaktraining gegeven met een groep van 24 zonder beperking, één in een rolstoel, twee slechtzienden en één blinde. Die trainen allemaal samen", zegt hij 's avonds laat aan de telefoon.

Tijdens zo'n bokszaktraining ben je vooral met je conditie bezig. "Als je in een rolstoel zit kun je niet je benen gebruiken om te trappen tegen de zak. Bij een lage trap geef ik de rolstoelers als alternatieve opdracht dat ze een hoek met rechts moeten geven." Zo kun je dus vanuit je rolstoel gewoon meedoen aan een groepstraining.

Volgens Antoine is boksen zeker voor jou een ideale uitlaatklep. "Als je een beperking hebt dan heb je vaak al veel meegemaakt en daardoor heb je waarschijnlijk ook al veel frustratie opgebouwd. Wat is er dan lekkerder dan om op zo'n bokszak alles van je af te meppen? Je moet ook nog goed nadenken bij al die combinaties met links en rechts. Je bent zo een uur vrij van al je zorgen en je gaat moe en voldaan naar huis."

Als je het boksen serieuzer aan wil pakken dan kun je doorgaan in het rolstoelboksen. Dan ga je echt tegen een ander in een rolstoel boksen. "Daar komt meer tactiek bij kijken en techniek met je rolstoel. Je kiest bijvoorbeeld of je je rolstoel dekkend draait of juist andersom vanuit een betere hoek te kunnen stoten."

Voor die sport heb je een andere rolstoel nodig die meer is verstevigd. Voor het boksen op de zak kun je gewoon je eigen (sport)rolstoel gebruiken. Het kan nog wel lastig zijn om een geschikte sportschool te vinden waar jij terecht kunt. "Ik zou naar een school zoeken die het aandurft met jou. Ik probeer met No Limits daarom een voorbeeld te zijn voor andere sportscholen. Ik hoop dat mijn sportschool een olievlek veroorzaakt en dat je op veel meer plekken vechtsport met een beperking kunt doen."

Kijk voor meer informatie op de website van No Limits. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: