Direct door naar content
Twaalfjarige Djemo bloeit op door e-hockey bij Upward afbeelding nieuwsbericht

Twaalfjarige Djemo bloeit op door e-hockey bij Upward

25 april 2018

“Starten met e-hockey is de beste beslissing van zijn leven.” Dat zegt een enthousiaste Carina Luesink over haar twaalfjarige zoon Djemo. Bij de geboorte liep hij een dwarslaesie op en raakte hij spastisch aan armen en benen. “Als iedereen ging voetballen deed hij computerspelletjes in zijn kamer. Nu hij bij Upward hockeyt bloeit hij op. Ik hoop dat meer kinderen zijn voorbeeld volgen; iedereen die in een rolstoel zit kan hockeyen.”

Door hockey een wereld van verschil
Op dit moment zit Djemo in de brugklas van het Mariëndael in Arnhem. Op Mariëndael Doetinchem organiseerde zijn sportleraar Alexander Tempels een keer e-hockey bij de gymles. “Hij was direct enthousiast, dit is iets wat hij kon!” zegt zijn moeder. “Thuis merkte ik dat hij in een isolement raakte. Hij kan niet meedoen bij het buitenspelen en staat langs de kant als iedereen voetbalt. Op school gedroeg hij zich heel rustig en schikte zich om anderen tevreden te houden. Het hockeyen geeft zelfvertrouwen. Hij is nu wisselend voorman en geeft dan instructies aan zijn team. In het dagelijks leven neemt hij nu ook het initiatief en op school komt hij voor zichzelf op. Gewoon door hockey, een wereld van verschil.”

Obstakels bij financiering sport
Via de sportleraar kwamen moeder en zoon terecht bij Upward in Arnhem, de vereniging die het meest in de buurt lag. Het gezin, (stiefvader ) en moeder met een uitkering, zoon en dochter, liep wel tegen wat obstakels aan. “We wonen in Doetinchem en Djemo kon alleen bij Upward gaan hockeyen als we een eigen aangepaste bus hadden. Ik ben toen gaan crowdfunden via Dream or Donate en lokale winkels en zo wisten we het geld bijeen te krijgen. Ook moest er een sportrolstoel komen. Naast de vergoeding die de gemeente verstrekt schreef ik samen met buurtcoach Sabine Apeldoorn diverse fondsen aan en zo hebben we een tweedehands rolstoel kunnen kopen. Verder regelde de burgemeester na een gesprek met Djemo dat hockey in het Meedoenarrangement kwam. Daarmee kun je sport financieren en sinds die tijd traint hij elke week.”

Kei in blokken en assists
Bij Upward speelt Djemo in het 5e team met de jongste kinderen van 11-16 jaar. Ze trainen elke maandag en het team speelt zes wedstrijden per jaar door het hele land. “Van mij mag hij elke week wel een wedstrijd doen! Wij maken er met de ouders een gezellig uitje van, het is een hechte groep geworden. Sinds de laatste wedstrijd weten we dat ze kampioen zijn en gaan promoveren naar de tweede klasse. Djemo gaat elke keer vooruit, in zijn sportrolstoel schiet hij de baan over. Hij is een kei in het blokken en gooit zijn rolstoel zo voor jongens van 18 jaar. Ook geeft hij goede assists aan zijn teamgenootje Marit zodat zij kan scoren. Net als zij zorgen Marius en Djemo zelf ook voor punten. De laatste keer was het 11-0, fantastisch toch?”

Thuis bij de eigen club
Voor het gezin betekent het heel wat dat Djemo zijn sport heeft gevonden. “Het is geweldig dat hij ook bij een club thuis is en ergens goed in is. Zijn zus haalde achter elkaar haar zwemdiploma’s en is goed in allerlei sporten. Hij zat er altijd maar bij. Bij Upward ziet hij veel goede voorbeelden, zoals de oprichter van de e-hockeyteams Dick Cochius, voormalig Nederlands bondscoach e-hockey. Iemand met een zeer zware beperking die heel actief is in de sport. Een van de hockeyers in het eerste van Upward speelt in Oranje. Dat is Djemo’s voorbeeld, zijn droom is om in het Nederlands team e-hockey te spelen. Prachtig als het ooit mag gebeuren, maar als ouders zijn we al geweldig blij met Upward. Wij hebben er een familie bij gekregen.”

Foto: Djemo (rechts) in actie

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wilde bewijzen dat ik gewoon was”

Luis stuurt zijn armprotheses aan met zijn brein

Kanshebbers ‘Paralympische Sporter 2021’ bekend