Direct door naar content
Deze slimme rolstoel gebruikt sensoren om je leven te vergemakkelijken afbeelding nieuwsbericht

Deze slimme rolstoel gebruikt sensoren om je leven te vergemakkelijken

11 mei 2018

In Nederland zijn rond de 300.000 mensen afhankelijk van een rolstoel. De meesten van hen zitten het grootste deel van de dag. En dat kan vervelende gevolgen hebben voor huid, spieren en gewrichten. Daarom is er een heuse ‘Smart Wheelchair’ ontwikkeld, die elke vier seconden informatie vergaart over de rolstoelgebruiker.

De slimme rolstoel is eigenlijk heel gewoon, behalve dat er elf sensoren in zitten. Zo is het mogelijk om inzicht te krijgen in het zitgedrag van de rolstoelgebruiker. De sensoren meten de hele dag door wat de drukverdeling, de temperatuur en de zithouding van de gebruiker is.

Wanneer al die gegevens verzameld zijn kan er bepaald worden welke oplossing er is voor de problemen die voorkomen als gevolg van langdurig zitten. Misschien kan de rolstoel aangepast worden, of is de optimale zithouding net ietsje anders. Zo is het mogelijk om negatieve gevolgen als pijn of stijfheid en vermoeidheid te voorkomen.

Er is, gek genoeg, voorafgaand aan de ontwikkeling van deze slimme rolstoel nog niet veel onderzoek gedaan naar langdurig zitten en de gevolgen voor de gezondheid bij rolstoelgebruikers. De gegevens die wel beschikbaar zijn, komen dikwijls uit een lab-omgeving. De informatie die door de sensoren van ‘Smart Wheelchair’ wordt verzameld geeft inzicht in de manier waarop rolstoelen in het dagelijks leven worden gebruikt. Zo is het mogelijk om de stoelen steeds beter te maken.

Meer weten? Klik hier

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Zo wordt rolstoelwandelen gezelliger!

Luis stuurt zijn armprotheses aan met zijn brein

Robot geeft zieke kinderen stadionbeleving