Direct door naar content
Hoe ergotherapie je kan helpen met je beperking om te gaan afbeelding nieuwsbericht

Hoe ergotherapie je kan helpen met je beperking om te gaan

09 mei 2018

Een ergotherapeut helpt je om opnieuw de dagelijkse dingen te kunnen. Datgene wat niet langer meer vanzelf gaat door je beperking. Maar hoe gaat ergotherapie precies in zijn werk? Voor wie is het geschikt? Ergotherapeut Kerensa Douma van Ergotherapiepraktijk-Actief vertelt hoeveel ergotherapie kan doen.

Wat is ergotherapie precies?
“Bij ergotherapie draait alles om zelfredzaamheid. Wanneer je niets mankeert, doe je elke dag allerlei dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn, zoals een wandeling maken, een broodje smeren of je aankleden. Maar door een beperking, ziekte, of toenemende leeftijd kan het zo zijn dat het uitvoeren van deze activiteiten moeizaam gaat, of zelfs helemaal niet meer kan. Stel: je verliest een been. Hoe kom je dan van de woonkamer in de keuken? We kijken dan naar wat deze persoon nodig heeft. Wat is voor hem of haar belangrijk om te blijven doen in het dagelijks leven? En wat is er voor nodig om dat weer zelfstandig te kunnen doen?”

Dus ergotherapie verschilt per persoon?
“Ergotherapie is inderdaad een persoonlijk proces. Er wordt niet alleen gekeken naar wat er fysiek niet meer gaat bij de patiënt, maar ook naar wat de patiënt specifiek weer zou willen doen. Ik had laatst een vrouw die het verschrikkelijk jammer vond dat ze niet meer kon breien. Ondanks dat breien niet een essentieel onderdeel van de dagelijkse handelingen is, werd het toch onderdeel van de ergotherapie. Het was voor haar namelijk erg belangrijk. Zo is ergotherapie dus heel breed toepasbaar.”

Is ergotherapie geschikt voor een periode of maak je er langer gebruik van?
“Het is eigenlijk een doorlopend proces, maar er is een verschil tussen de setting in een ziekenhuis en in een revalidatiepraktijk. In die verschillende settings zijn er verschillende dingen nodig. Het ene proces zal sneller afgerond worden, het andere is onderdeel van een langer proces. Iemand met een progressieve ziekte heeft andere hulp nodig dan iemand met een beperking die ouder wordt. Als je een dwarslaesie hebt, kan na verloop van tijd de rolstoel versleten zijn. Dan ga je als ergotherapeut opnieuw bekijken wat er nodig is. Of je inventariseert voor iemand wat bijvoorbeeld de mogelijkheden op het gebied van tilliften, kleren, etc zijn. Op die manier kom je vaker bij mensen over de vloer, en zo bouw je ook een goede band op.”

Heb je baat bij een ergotherapeut bij psychische klachten?
“Je kunt psychische klachten niet loskoppelen van het fysieke probleem. Er overkomt je iets: een ongeluk, een ziekte, of een andere omstandigheid en opeens moet de thuiszorg je bijvoorbeeld helpen met douchen en aankleden. Dat is pittig. Als een ergotherapeut merkt dat een persoon daar mentaal last van heeft, dan proberen we te zorgen dat zo’n persoon zich weer zelf kan douchen en aankleden. Dat geeft een enorm boost aan iemands zelfvertrouwen.”

“Natuurlijk lukt er ook wel eens iets niet. Er is nu eenmaal een medische beperking. We proberen alle mogelijkheden en beperkingen goed in te schatten. Wanneer iemand graag hardloopt en in een rolstoel belandt, gaat de ergotherapeut in gesprek. Wil deze persoon op zoek naar een alternatief voor hardlopen, iets in de rolstoel wat toch die vrijheid geeft? Of is dat te confronterend, omdat het niet hetzelfde gevoel geeft wat hardlopen wel gaf? Daar wordt wederom zo goed mogelijk naar gekeken.”

 

Als je twijfelt of een ergotherapeut je zou kunnen helpen met omgaan met jouw beperking, kijk dan eens naar de mogelijkheden op www.ergotherapie.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: