Direct door naar content
Voel je gewichtloos onderwater en vergeet je beperking met duiken afbeelding nieuwsbericht

Voel je gewichtloos onderwater en vergeet je beperking met duiken

16 september 2022

Duiken geeft een heerlijk gevoel: onderwater voel je je gewichtloos en zweef je boven waterplantjes en vissen. Als je een beperking hebt zie je sportduiken misschien als een extreme sport, maar het is zeker voor jou ook mogelijk. Zelfs als je een dwarslaesie hebt kun je van dat onderwatergevoel genieten.

Het is misschien niet de eerste sport waar jij aan denkt, maar waarom zou je het niet proberen? Het is voor jou ook een toegankelijke sport en als je de ervaringen van mensen met een beperking hoort is het ook zeker de moeite waard. Onderwater voel je je gewichtloos en gaat bewegen veel makkelijker dan bovenwater. Daardoor kun je je beperking ook even vergeten.

De risico's van het duiken zijn voor jou niet anders dan voor 'valide' duikers. Om veilig te kunnen duiken gelden dezelfde veiligheidseisen. Zo wordt de voorwaarde gesteld dat je bloedsomloop, ademhalingswegen, holtes en gehoorgangen niet zijn aangetast. Als je met perslucht gaat duiken is daar net als bij ieder andere duiker ook de nodige basiskennis voor nodig. Dat leer je allemaal als je je duikbrevet gaat halen.

Maar hoe werkt dat voor jou? Je leert in de opleiding exact hetzelfde als iemand zonder beperking. Je doorloopt namelijk ook de 1e-opleiding. Daarbij wordt wel gekeken of je zelfstandig kunt duiken en of je een redding kunt doen onderwater. Dat is belangrijk om veilig te kunnen duiken, voor jou en anderen.

Je wordt daarom ingedeeld in één van de vier categorieën van A tot en met D. Niveau A betekent dat je zelfstandig kunt duiken en zelf een redding kunt uitvoeren. Als je je brevet hebt gehaald kun je met een buddy duiken die minimaal 2e duiker is. Het verschil met niveau B is dat je dan niet zelfstandig een redding kunt uitvoeren en dat je met twee buddy's gaat duiken.

Bij Niveau C en D kun je niet zelfstandig duiken en heb je hulp nodig. Daar hebben ze in de duiksport speciale begeleiders voor: de Lucky-Fin-begeleiders. Deze duikinstructeurs hebben een extra opleiding gevolgd om te kunnen duiken met jou. Zij helpen je bij het te water gaan en blijven onderwater constant bij je. Op die manier kun jij ook plezier beleven aan het duiken.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke duikverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap, kijk op onze pagina over duiken met een beperking!  

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: