Direct door naar content
5 redenen waarom atletiek ook een sport voor jou kan zijn afbeelding nieuwsbericht

5 redenen waarom atletiek ook een sport voor jou kan zijn

20 mei 2018

Rennen, springen, werpen: dat zijn de drie basisonderdelen van atletiek. Daar zit altijd iets bij wat jij ook kunt doen. Atletiek is namelijk voor iedereen: of je nu in een rolstoel zit of een prothese draagt. We geven je vijf redenen waarom atletiek voor jou geschikt is als je een lichamelijke beperking hebt.

1. Clubs
Atletiek is een populaire sport in Nederland, ook onder sporters met een beperking. De Atletiekunie telt ongeveer 1000 leden met een verstandelijke, lichamelijke of visuele handicap of die een gedragsprobleem hebben. Zij, en jij dus ook, kunnen terecht bij 133 clubs in Nederland die specifieke trainingen aanbieden. Daar zit vast ook een atletiekclub bij jou in de buurt bij.

2. Kennismaken en uitproberen
Deze atletiekclubs organiseren vaak een sportdag of sportinstuif waar jij kan uitproberen en kijken of atletiek iets voor jou is. Bij atletiek heb je namelijk nogal wat keuze uit alle onderdelen. Waarschijnlijk heb je aan één dag niet genoeg om het wheelen, hink-stap-springen, kogelstoten en speerwerpen uit te proberen. Krijg je al last van keuzestress? Met dat uitproberen kun je gewoon verder gaan als je voor het eerst bij een atletiekclub komt meetrainen. Daar zal met jou gekeken worden naar wat je leuk lijkt om te doen en waar jouw mogelijkheden liggen.

3. Wheelen of werpen?
Als je rolstoelgebonden bent dan kan wheelen bijvoorbeeld ideaal voor jou zijn. Met een wheeler, een speciale rolstoel met een derde voorwiel, beweeg je jezelf vooruit met je armen. Kogelstoten, speerwerpen, en discuswerpen kan ook als je in een rolstoel zit. Dit doe je dan door zittend vanaf een speciaal frame te werpen. Als je niet in een rolstoel zit kun je de meeste onderdelen met een prothese beoefenen. Er zijn ook atleten die zonder prothese bijzondere prestaties neerzetten. Kijk maar naar de hoogspringer met één been in het filmpje hieronder.

4. Met de groep mee
Bij atletiek kun je vaak gewoon met iedereen meedoen bij de vereniging. Veel verenigingen hebben hier al ervaring mee en doen er ook alles aan om jou in de groep op te nemen. Misschien vind je het soms juist ook leuk om apart te trainen in een groepje met bijvoorbeeld andere wheelers. Dat kan ook een praktische reden hebben, want je wil op de atletiekbaan geen botsing krijgen tussen een wheeler en een hardloper.

5. Op elk niveau
Het leukste aan atletiek is dat je het op elk niveau kunt doen. Je kunt gewoon recreatief bij een verenging trainen met anderen met of zonder handicap. Maar als je de smaak te pakken hebt kun je ook wedstrijden gaan doen. Als je begint heb je daar nog geen classificatie, wat zegt wat voor handicap je hebt,  voor nodig. Dat komt pas als je op nationaal of internationaal niveau wedstrijden wil gaan doen.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke atletiekverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier!  

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Modemerken worden steeds inclusiever

Kom even helemaal tot rust met yoga

Invictus Games komen nu echt dichtbij!