Direct door naar content
Breakdancer Dergin bedacht zijn eigen stijl met krukken afbeelding nieuwsbericht

Breakdancer Dergin bedacht zijn eigen stijl met krukken

17 mei 2018

Bij breakdance heb je je armen en benen nodig voor alle salto's en draaibewegingen op de grond. Als je bijvoorbeeld een beperking hebt in je benen wordt dat lastig, denk jij misschien. Toch is het Dergin Tomak, die door polio een beperking aan zijn benen heeft, gelukt door te breken als breakdancer.

Na zijn geboorte in het Duitse Augsburg werd bij Dergin polio ontdekt. Daardoor verloor hij de controle over zijn linkerbeen en zijn rechterbeen kon hij ook maar deels gebruiken. Het stoorde hem eigenlijk nauwelijks dat hij niet kon lopen. Hij verzon zelf al jong een andere manier van bewegen: op zijn derde kon hij al met gemak een paar meter in handstand vooruit komen. Toen hij op zijn vierde krukken kreeg, had hij nog meer bewegingsvrijheid.

Die krukken werden voor hem een belangrijk hulpmiddel voor zijn balans in het dagelijks leven. Toen de hiphop-cultuur in de jaren tachtig naar Duitsland overwaaide, ontdekte hij dat je met die krukken ook de grenzen van balans kon opzoeken. In een dansfilm zag hij namelijk een danser op krukken. Dat wilde hij ook!

Net als met de handstand, ging hij eindeloos proberen en ontwikkelde zo ook zijn hele eigen dansstijl op krukken. Die stijl viel snel op waardoor hij ook gevraagd werd om te dansen voor tv-optredens en bij zijn hiphop-helden RunDMC. Zijn hoogtepunt was in 2004 toen hij meedeed in de Cirque du Soleil show 'Varekai' als de 'manke engel'. 'Stix', zoals hij op het podium wordt genoemd, deed wereldwijd zo'n tweeduizend shows met het circus en kon zo ook zijn stijl verder ontwikkelen.

Dansen doet Dergin nog steeds, want hij wil zoveel mogelijk mensen inspireren. Dat blijkt ook wel uit de mooie clip die hij met Toyota maakte, deze vind je onderaan het artikel. 

Nu denk jij natuurlijk: hoe kan ik dat ook leren? Dergin is de beroerdste niet en geeft je graag zijn tips en tricks. Het begint volgens hem met de juiste krukken. Een superster als hij heeft natuurlijk speciaal gemaakte krukken, maar het belangrijkste is dat ze lichtgewicht zijn en dat je handen er niet vanaf glijden. De basis is volgens 'Stix' dat je leert balanceren met je krukken.

Dergin doet dat door zijn sterkere rechterbeen om zijn zwakkere linkerbeen te klemmen. En dan gaat hij een beetje huppen. Omdat het moeilijk is om op één plek te blijven beweegt hij zijn benen van links naar rechts. Hij noemt dat de 'Tic tac-step'. Vanuit die eerste stappen kun je steeds verder gaan en je benen om je krukken zwaaien. Als je net als Dergin veel oefent kun je misschien zelf op één kruk staan en draaien. Bekijk deze video voor nog meer uitdagende moves van Dergin.

Bron: http://stixsteps.de

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

De sportieve ambassadeur neemt je mee!

Man zonder benen beklimt berg in Nepal

Irma Sluis in nieuw tv-programma met doven

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×