Direct door naar content
Amy (27) gooit al haar frustraties eruit op de bowlingbaan afbeelding nieuwsbericht

Amy (27) gooit al haar frustraties eruit op de bowlingbaan

19 mei 2018

De licht verstandelijk beperkte Amy is vaak een beetje gestrest en dan voelt ze zenuwen in haar lichaam. Haar hoofd kan overlopen met zorgen over van alles en nog wat. “Als dat gebeurt zeg ik tegen mezelf: straks ga ik lekker een potje bowlen. Die gedachte helpt.”

Omdat Amy zich soms verveelde, besloot ze op zoek te gaan naar een leuke sport. “Ik ging kijken bij een vereniging waar van alles te doen was: dansen, hockey, bowlen.” Bij het bowlen voelde Amy zich thuis. “Het is een gezellig clubje. Ik vind het leuk om onder de mensen te zijn. En ik merkte ook dat ik door het bowlen de frustratie eruit kan gooien. Alle moeilijke dingen waar ik in mijn hoofd mee rondloop, laat ik lekker los.” 

Inmiddels doet Amy al tien jaar aan bowlen en is ze supergoed geworden. Het hoogtepunt was toch wel dat ze met haar team naar de Special Olympics ging. Dit zijn wedstrijden speciaal georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking. “We gingen met de hele ploeg naar een huisje, omdat we met z’n allen een heel weekend gingen bowlen. Ik vond het schitterend. Er waren veel verschillende sporters die bij elkaar kwamen. We werden feestelijk onthaald. Het regende die dag en het was koud,  maar dat maakte niet uit. Iedereen van onze vereniging stond te dansen. De dagen daarop waren pittig. De wedstrijden begonnen om half negen ‘s ochtends en eindigden om zes uur. ‘We gaan niet naar huis zonder een medaille’, zei ik tegen mijn team. Die nacht sliep ik slecht. Toch heb ik al mijn kracht in de strijd gegooid. We hebben echt geknokt om te winnen.”

Met succes, want Amy en haar team wonnen goud. “Zo mooi, om elkaar te helpen, aan te moedigen en te steunen. Met onze concurrenten, spelers van andere team, ben ik zelfs bevriend geraakt. Met sommigen van hen Whats’app ik nog steeds.”

Amy’s teamleden zijn niet alleen haar sportmaatjes, in haar vrije tijd ziet ze hen ook. “Ik had bedacht om meer geld voor de vereniging in te zamelen. We willen een bus huren die ons naar wedstrijden brengt. Met z’n allen hebben we spulletjes verkocht op een rommelmarkt, en loom-bandjes gemaakt om te verkopen. Met bowlen wil ik echt niet stoppen. Het betekent alles voor me. Je kunt wel zeggen dat bowlen mijn leven leuker heeft gemaakt.”

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: