Direct door naar content
Deze jongen heeft één hand en speelt mee in de hoogste divisie van het American football afbeelding nieuwsbericht

Deze jongen heeft één hand en speelt mee in de hoogste divisie van het American football

18 mei 2018

We horen in Nederland niet vaak iets vanuit de sportwereld van American football. Maar in de zogenaamde ‘draft’, waar teams elk jaar jonge talenten kunnen contracteren, is dit seizoen wel een heel bijzonder verhaal te volgen. Namelijk dat van de 22-jarige Shaquem Griffin. Hij mag volgend jaar voor de Seattle Seahawks gaan spelen. Met één hand minder dan de mannen naast en tegenover hem.

Dit is de eerste keer dat een American football-team uit de hoogste divisie een speler met één hand een contract aanbiedt. Griffin is door een geboorteafwijking zijn linkerhand op vierjarige leeftijd verloren, omdat zijn vingers zich niet goed ontwikkelden. Toch gaf hij zijn droom om topsporter te worden nooit op. Samen met zijn tweelingbroer Shaquill, twee druppels water, trainde hij elke dag keihard om het hoogste podium van American football te behalen.

Een jaar geleden werd Shaquill via de draft gecontracteerd bij de Seattle Seahawks, en nu mag Shaquem in de verdediging bij zijn broer aansluiten. Wanneer je een balsport met één hand speelt ben je natuurlijk in het nadeel tegenover je tegenstanders. Maar vanuit zijn positie als linebacker vangt hij nauwelijks de bal. In plaats daarvan vangt hij vanuit verdedigende positie scorende spelers op.

Vaak spelen talenten eerst bij een universiteitsteam, wat bij Griffin ook het geval was. In zijn laatste seizoen bij het team van The University of Central Florida werd hij zelfs uitgeroepen tot de beste verdediger van de competitie. Met zijn indrukwekkende snelheid en kracht heeft hij de aandacht van NFL-teams getrokken. Het feit dat hij één hand heeft, komt tijdens de draft nauwelijks aan bod, en dat is precies zoals Griffin het wilde.

"Ik wil de hele wereld laten zien dat je de top kan halen, of je nu één of twee handen hebt", zei Griffin bij de persconferentie nadat hij werd uitgekozen. In dit filmpje zie je Griffin met zijn hele familie geëmotioneerd te horen krijgt dat hij uitgekozen is.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: