Direct door naar content
Simon (35, blind sinds zijn 17e) liep de marathon van New York – zonder gids afbeelding nieuwsbericht

Simon (35, blind sinds zijn 17e) liep de marathon van New York – zonder gids

24 mei 2018

Op 5 november 2017 schreef Simon Wheatcroft geschiedenis: op die dag werd hij de eerste blinde persoon die een marathon liep zonder gids, maar met behulp van een app die hem door het parcours loosde.

Een app die hij bovendien ook nog eens zélf ontwikkeld heeft. Deze app, genaamd ‘Wayband’, kan in combinatie met een GPS-tracker lokaliseren of er mensen, stoepranden, auto’s of andere obstakels in de buurt zijn. Als je bijvoorbeeld te dicht langs de stoeprand loopt, worden er kleine trillingen naar de pads op je arm en borst gestuurd als waarschuwingssignaal.

De marathon ging echter niet zonder slag of stoot. Zo’n 5 kilometer na de start gaf de app aan dat hij de verkeerde kant op rende, terwijl dat niet het geval was. Dit gebeurde halverwege de marathon nog een keer. Bij een waterstop botste hij tegen een gids aan van een andere loper, omdat hij niet meer op tijd kon stoppen. Gelukkig raakte geen van beiden gewond.

Later haperde de GPS weer, waardoor hij een aantal kilometer grotendeels zonder hulp rende. Dit leidde weer tot twee botsingen, maar gelukkig werd hij door andere lopers ook langs de stoepranden geleid. Of hij vertrouwde op de belijning op de weg, zodat hij met zijn voeten de baan van de weg aan kon voelen.

Gelukkig was het ook niet Simons eerste marathon: in 2014 had hij al een keer de New York City Marathon gelopen, met behulp van een gids. En zijn passie voor sport stopt niet bij hardlopen: Simon houdt ook van bergbeklimmen en ultramarathons en hij werkt samen met bedrijven als IBM, Google en MIT om hun technologie te verbeteren.

Uiteindelijk deed Simon 5 uur, 17 minuten en 40 seconden over de 42 kilometer. Ondanks dat hij een paar keer botste en de loop niet helemaal volgens plan ging, kwam hij heelhuids in Central Park aan. En met een prima tijd, zeker als je bedenkt dat Simon dit systeem nog nooit eerder getest had.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Bron: Purpose2Play
Beeld: Twitter

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: