Direct door naar content
Uitdagingen maken Marlene’s leven leuker afbeelding nieuwsbericht

Uitdagingen maken Marlene’s leven leuker

24 May 2018

Marlene Gansewinkel (23) is geen rookie op het gebied van sport, toch wacht er elke dag een nieuwe uitdaging op haar. Zo niet? Dan verzint ze die toch gewoon zelf.

Marlene is geboren zonder linker onder- been en arm maar dat is voor haar nooit een obstakel geweest. Al was het voor haar nét iets lastiger om haar sport te vinden en is ze vroeger veel gepest, ze had toen al het besef dat dat gewoon onbegrip was. Op die leeftijd is het anders en raar maar ze was er zeker van dat ze haar weg er wel in zou vinden, en dat deed ze.

Sinds haar derde levensjaar doet Marlene niets liever dan sport. Alles kwam aan bod: hockey, rugby, zwemmen, paardrijden, voetbal, het lijstje gaat nog wel even door. Voetbal was haar eerste liefde en heeft de sport dan ook tien jaar beoefend. Totdat ze in 2012 viel voor de sport atletiek. En die liefde overwon alles!

Dit gebeurde op de Paralympische Talentendag waar ze Guido, coach van team para-atletiek, ontmoette. Nog geen negen maanden later stond ze op een WK. Inmiddels heeft ze al meerdere medailles gewonnen op wereldkampioenschappen en een op de paralympische spelen met verspringen. De komende jaren wil ze plaats gaan nemen op de hoogste trede met verspringen en haar entree gaan maken op het podium met het koningsnummer de 100 meter.  “De 100 meter vind ik zo leuk omdat het echt één moment is en dit is mijn afstand. Het verspringen vind ik gaaf omdat ik zes keer de explosie mag gebruiken die ik kan hebben. Ook de vluchtfase is zo leuk, het moment dat je je afzet en even gewichtloos in de lucht bent. Het mooie van de 200 meter is dat het zo’n uitdaging is omdat je echt moet strijden naar de lijn toe, strijden tegen je eigen lijf. Zo heeft ieder onderdeel zijn eigen charme.”

Ambitieuze toekomstplannen dus, maar de weg ernaartoe bracht al veel moois: nieuwe vriendschappen, reizen en het meemaken van grote toernooien. “Ik heb door atletiek eigenlijk gewoon een heel leuk leven” zegt Marlene. Dat ze door atletiek en haar opleiding bewegingstechnologie aan de Haagse school wat minder vrije tijd overhoud, is voor haar dan ook geen probleem.

Nu is het missen van een onder- arm en been al een uitdaging op zich, hier blijft het niet bij. In alles ziet Marlene een uitdaging. “Omdat ik uitdagen ontzettend leuk vind. Ik daag mezelf altijd uit. Niet alleen op de baan maar ook daarbuiten. Op mijn opleiding wil ik de beste code schrijven, als ik op de fiets een heuvel af ga wil ik niet remmen, dat soort dingen. Ik hou ervan om mezelf uit te dagen, ik zet mijn schouders er onder en ik ga er gewoon altijd voor. Uitdagingen maken het leven leuker vind ik.”

Heb jij nog niet je sport gevonden waar jij je ei en kwaliteiten in kwijt kan? Dan heeft Marlene advies voor je: “Niet kunnen ligt op het kerkhof, zeg ik altijd. In mijn wereld bestaat dat niet. Ga alles uitproberen, er is echt wel iets voor je. Wanneer de eerste poging niet is gelukt, wil dat niet zeggen dat alles niet lukt of leuk is. Ga opzoek naar je eigen sport en wees vooral niet bang om alles uit te proberen, want als je het niet probeert dan weet je het zeker niet. Er is maar een manier om daarachter te komen!”  

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: