Direct door naar content
Roeien na een beenamputatie? Jij kan ook over het water glijden! afbeelding nieuwsbericht

Roeien na een beenamputatie? Jij kan ook over het water glijden!

25 mei 2018

Wat doe je als je graag op het water bent en je door een amputatie een been moet missen? Ga roeien! In een roeiboot kan namelijk voor jou van alles aangepast worden.  

Met een roeiboot snij je door het water. Zeker als het water spiegelglad is ziet roeien vanaf de kant er sierlijk uit. Krachtige halen met de riemen zorgen dat de boot bijna over het water vliegt. Het hoeft natuurlijk niet snel te gaan, want een tochtje langs rietkragen kan ook ontspannend zijn. Moet je natuurlijk niet in het riet belanden met je boot.

Bij roeien gebruik je eigenlijk al je spieren tegelijk: je armen natuurlijk om de riemen door het water te halen, maar je gebruikt ook je beenspieren en je buikspieren. Het is op die manier een ideale sport om conditie en spierkracht op te bouwen. Dat is voor jou extra belangrijk na de amputatie.

Om de roeisport voor jou toegankelijk te maken zijn allerlei slimme oplossingen bedacht. Bij een roeivereniging die hier op ingericht is, kun je meestal al in een zogenaamde Wherry gaan roeien. Dat is een wat meer klassieke houten boot waar je met twee andere roeiers en een stuurman in zit. Deze boten zijn wat ruimer waardoor het instappen ook gemakkelijker is. Met een speciale instapplank die vanaf de steiger over de boot wordt geplaatst kun jij eenvoudig in de boot komen. Sommige verenigingen hebben een instaphek waar je je aan kunt vasthouden bij het instappen.

Afhankelijk van je amputatie kan in de boot de nodige aanpassing worden gedaan. Er zijn roeiers die met een speciale roeiprothese roeien, die dan op het voetenplankje vast wordt gemaakt. Als je net begint met roeien, gaat dat misschien wat ver. Je kunt ook zonder prothese kijken of het roeien iets voor jou is. Het is dan wel goed om je stomp extra te ondersteunen met een extra plankje dat aan de rolbank wordt bevestigd. Als op dat plankje nog wat zacht materiaal wordt aangebracht, zit je helemaal goed, zo zorg je ervoor dat je stomp niet wordt beschadigd of bezeerd.

Wil jij het roeien ook een keer uitproberen? Bekijk dan hier het aanbod van roeiverenigingen.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid

Uniek Esports heeft bomvolle agenda!

Sporters gezocht voor onderzoek naar koeling