Direct door naar content
Swingende start van Outdoor Gelderland met Paradag afbeelding nieuwsbericht

Swingende start van Outdoor Gelderland met Paradag

24 mei 2018

Het internationale paardensportevenement Outdoor Gelderland start dit jaar met de Paradag, een extra dag die is toegevoegd aan het evenement. Daarbij staat op dinsdag 26 juni de parasport centraal voor ruiters, bezoekers en vooral kinderen, met of zonder een beperking. De dag begint met de ontvangst van ongeveer tweehonderd leerlingen van het speciaal onderwijs en basisonderwijs. Daarna zijn alle kinderen welkom bij de officiële opening van Outdoor Gelderland die om 12.00 uur plaatsvindt met een swingende dansclinic. In de middag komen diverse Nederlandse topdressuurruiters en –amazones aan de start bij de finale van de KNHS Witte Van Moort Para Dressuur Trophy. De toegang is gratis.

Ochtendprogramma Paradag
Scholieren van speciaal onderwijs Lichtenbeek kunnen ‘s ochtends op Outdoor Gelderland verschillende sporten proberen zoals G-voetbal, handboogschieten en racerunning. Iets later sluit basisschool de Boomhut aan en kunnen deze kinderen onder meer ervaren hoe het is om in een rolstoel te basketballen. Wat doe je als je een lichamelijke beperking hebt? Een ochtend vol educatie en bewustwording.

Clinic blinde dressuuramazone en verkiezing nieuw paratalent
Na de feestelijke opening is er om 12:45 uur een clinic door Sandra Groeneveld van de Prinses Maxima Manege. Sandra is blind, maar dat weerhoudt haar niet om een mooie dressuurproef te rijden. Ze heeft bij elke letter in de rijbaan iemand staan die de letter roept, zodat ze op het geluid kan afgaan. Om 13:15 uur maakt Joyce Heuitink, bondscoach paradressuur, bekend wie het nieuwe paratalent is. De KNHS is op zoek naar nieuw talent en roept iedere ruiter en amazone met een beperking op om een filmpje in te sturen waarna hij of zij misschien mag meerijden.

Finale KNHS Witte Van Moort Para Dressuur Trophy
Om 15.45 uur gaat de finale om de KNHS Witte Van Moort Para Dressuur Trophy van start. Voor de finale zijn geplaatst: Demi Vermeulen, Sanne Voets, Frank Hosmar, Lotte Krijnsen, Demi Haerkens en Yvette Overgoor. Deze competitie stimuleert de para-dressuur, van breedtesport tot topsport. Zo krijgen de ruiters die zich hebben geclassificeerd een uitgebreid aanbod aan wedstrijden van goede kwaliteit, waarbij zij internationale proeven rijden.

Gratis Paradag in Jaar van het aangepast sporten
De Paradag, die ook voor niet-paardenliefhebbers leuk is om te bezoeken, wordt in de regio breed gedragen. Het thema aangepaste sport is een belangrijk item op de agenda van Outdoor Gelderland’s hoofdsponsor Provincie Gelderland. De provincie heeft 2018 zelfs uitgeroepen tot het Jaar van het aangepast sporten en besteedt daar met de campagne Gelderland sport onbeperkt aandacht aan.

Stichting Parapaard
Ook Outdoor Gelderland wil kinderen en jongeren met en zonder een beperking laten ervaren hoe leuk sport en cultuur kunnen zijn. Daarnaast heeft het evenement zich gecommitteerd aan Stichting Parapaard dat therapeutisch paardrijden mogelijk maakt.

Foto: Dressuuramazone Demi Vermeulen komt op 26 juni in actie (foto Wendy Scholten)

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: