Direct door naar content
HAN zet nieuwe generatie begeleiders aangepast sporten in de startblokken afbeelding nieuwsbericht

HAN zet nieuwe generatie begeleiders aangepast sporten in de startblokken

30 mei 2018

Bij de sportopleidingen van Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) is het vanzelfsprekend dat alle studenten te maken krijgen met aangepast sporten. Docent en intern ambassadeur aangepast sporten Heino van Groeningen: “Ik hoop dat veel studenten na die ervaring besluiten om er hun vak van te maken. Want er is nog veel werk te verzetten om meer mensen met een beperking te kunnen laten sporten en bewegen!”

Veelzijdig vak
HAN Sport en Bewegen heeft de opleidingen tot Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) en Sportkunde. Studenten die afstuderen als sportkundigen gaan bijvoorbeeld aan de slag als buurtsportcoach, leefstijlcoach of begeleider in het aangepast sporten. Omdat ook management en advisering bij het pakket horen kunnen zij ook een eigen onderneming op sportgebied starten en mooie evenementen organiseren. Van Groeningen: “Sport wordt steeds breder ingezet. Denk aan de combinatie van zorg en sport, of bijvoorbeeld reguliere fitnesscentra die een nadrukkelijke rol krijgen in leefstijladvies en preventie van obesitas. Sportkunde is een veelzijdig vak, en we laten studenten zelf ontdekken waar hun hart ligt door veel in het werkveld actief te zijn.”

Week van de Unieke Sporter maakt indruk
Een mooi voorbeeld is de ‘Week van de Unieke Sporter’ die begin maart in Nijmegen georganiseerd werd. De organisatie was in handen van de gemeente Nijmegen, St Maartenskliniek, Stichting Koprol, de gemeente Nijmegen, de HAN en de Radboud Universiteit. Studenten van de HAN waren ook betrokken bij de organisatie. In het practicum agogiek is samen met de opdrachtgevers een plan van aanpak geschreven. “De week startte met de Dag van de Unieke Sporter waar iedereen kon kennismaken met sporten. Daar waren studenten actief als begeleider, scheidsrechter of coach. En we hebben het Congres van de Unieke Sporter mede georganiseerd. Die week was supergaaf! Het is mooi om te zien dat in zo’n week bij veel studenten het kwartje valt. Vooraf vragen ze zich soms af wat ze er mee moeten. Na afloop  zeggen meerdere studenten: ‘Nu weet ik het, dit wordt mijn vak’.”

Ervaringsdeskundigen inzetten
Van Groeningen zoekt altijd naar manieren om mensen met een beperking zelf een actieve rol te geven. “Als een trainer en iemand die revalideert je in het zwembad uitleggen hoe sport en bewegen het verschil maakt, blijft dat je bij. Daarom organiseerden we het congres in de Maartenskliniek. Verder vraag ik regelmatig studenten van de HAN die een beperking hebben of ze een gastles willen geven. Ook nodigen we professionals uit die werken met de verschillende doelgroepen voor een masterclass. En binnen de practica leren studenten om rolstoelvaardig te worden en hierin ook te kunnen lesgeven aan anderen. Zo leren ze zich te verplaatsen in mensen die dag en nacht met de beperking leven. En ja, ze komen ook vaak met relevante verbeterpunten voor school als het gaat om de rolstoelvriendelijkheid van het gebouw, we zijn nooit uitgeleerd.”

Aangepast sporten is maatwerk
Van Groeningen leidt studenten op tot betrokken professionals met inlevingsvermogen die het verschil maken. “Het gaat erom dat ze de kunst verstaan goede begeleiding en maatwerk te leveren. ‘One size fits all’ werkt niet, zeker niet voor mensen met een beperking. Je moet kijken wie je tegenover je hebt, wie die persoon is en wat je samen wilt bereiken. Zo kan vertrouwen ontstaan om in beweging te komen. En ook dan zijn er drempels te slechten. Want je kunt het met je cliënt wel eens zijn over de sport, maar dan zijn er nog zaken te regelen zoals vervoer of en sportrolstoel. Studenten leren daarom ook concreet aanvragen te doen voor materialen en de sociale omgeving van familie, onderwijs en zorg in te schakelen. Die is superbelangrijk om aangepast sporten daadwerkelijk mogelijk te maken!”

Samenwerken in een lerend netwerk
Samenwerken om aangepast sporten op de kaart te zetten en uit te breiden is volgens Van Groeningen essentieel. “En daar leveren we met onze onderzoekers, studenten en docenten graag een bijdrage aan. Al onze studenten doen onderzoek tijdens hun stages, bijvoorbeeld hoe we Special Heroes verder kunnen verbeteren en wat werkzame principes zijn bij het programma X-fit van Physique in Arnhem. We hebben goede contacten met onze partners uit het werkveld en gaan graag samen met het aan de slag met concrete vragen uit de praktijk. Dit heeft al tot mooie resultaten geleid. Dus zie je een invalshoek, laat het ons weten! We zijn sterk gericht op samenwerking en willen graag met elkaar een lerend netwerkwerk vormen. We zien al meer aanbod, en steeds meer mensen en netwerken komen in beweging op het gebied van aangepast sporten. Dat geeft energie en betrokkenheid om met zijn allen een stapje extra te doen!”

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: