Direct door naar content
Partners Gelderland sport onbeperkt zetten in op samenwerking afbeelding nieuwsbericht

Partners Gelderland sport onbeperkt zetten in op samenwerking

29 mei 2018

Op de eerste speeldag van de BNP Paribas World Team Cup tennis kwamen veertig partners en ambassadeurs van Gelderland sport onbeperkt al rollend bij elkaar. Gezeten in een rolstoel kregen ze een mini-clinic van ambassadeur Paul Toes. Dagvoorzitter Eva Eikhout – “door sport durf ik mijn grenzen te verleggen” – ontving diverse gasten. Van sporters tot evenementenorganisatoren. Jan Markink, gedeputeerde provincie Gelderland bracht een videoboodschap: “Ik daag u uit om aangepast sporten bij evenementen en activiteiten te integreren. Samen gaat dat lukken!”

Rolstoelbasketbal en -tennis
Oud-Paralympiër Paul Toes brengt door het hele land rolstoelbasketbal aan de man. “Ik geef clinics om de sport bekendheid te geven en train jongeren. Als iedereen vol energie naar huis gaat na een fijne training is voor mij het doel bereikt. Sporten brengt je zoveel, iedereen met een beperking zou het moeten doen.” Ook Marie-Louise Lemmens van de Esther Vergeer Foundation zet zich ervoor in dat kinderen met een beperking gewoon kunnen sporten. “Wij integreren rolstoeltennis binnen reguliere verenigingen. Het is nog niet zo vanzelfsprekend dat iedereen met een beperking kan sporten. Het is daarom zó goed voor de bewustwording dat de provincie 2018 tot Gelders jaar van het aangepast sporten heeft uitgeroepen.”

Contact met ouders en kinderen grootste uitdaging
De Esther Vergeer Foundation merkt dat verenigingen zeker enthousiast zijn om rolstoeltennis op te nemen. “Wij richten ons nu op aanbod gespreid over het land bij 30 verenigingen. Op die manier kunnen kinderen tegen elkaar spelen, te veel versnippering werkt niet. De grootste uitdaging voor ons is om in contact te komen met ouders en kinderen. Veel kinderen zitten op het regulier onderwijs en zijn daarom van de radar. Ouders stimuleren kinderen niet altijd om te gaan sporten. Ook daarom is het zo fijn dat we hier samen zijn met andere partners van Gelderland sport onbeperkt. We zoeken elkaar op, wisselen ideeën uit en gaan samenwerken om aangepast sporten en boost te geven.”  

Helpen met sportloket
Op het podium neemt ambassadeur Edwin de Wolf plaats naast Eva Eikhout. Hij verloor als militair zijn linkerbeen en vertelt het publiek waarom hij zich inzet voor Gelderland sport onbeperkt. “Ik wil laten zien dat ik me niet laat beperken en hoop een voorbeeld te zijn voor anderen die nog niet sporten. Sport is goed voor lijf en geest. Als je een beperking hebt waar je de rest van je leven mee door moet is het nog belangrijker.” De ambassadeur fietst met één been lange afstanden en gaat in oktober voor de derde keer naar de Invictus Games. Ook is hij manager bij het Militair Revalidatiecentrum Aardenburg. “Na revalidatie hopen wij dat mensen gaan sporten, we helpen met ons sportloket. Mijn advies aan mensen die willen sporten? Volg je hart en doe wat jij wilt doen, niet wat anderen vinden dat je moet doen!”

Mobiel zitvolleybalveld en 100 judoka’s
Ter plekke werden nieuwe initiatieven bekend gemaakt en plannen gesmeed. Zo deed Remco Radier van Bushi Arnhem een oproep om judoka’s met een beperking te vinden. “Op 15 september organiseren wij een uniek toernooi in Arnhem. Bij het Bushi Open komen reguliere sporters en judoka’s met een beperking op de mat. Wij zoeken 100 judoka’s met een beperking.” Daarnaast plande Uniek Sporten Apeldoorn een gesprek met Edwin de Wolf in en werd ambassadeur Estée Gerritsen gevraagd om op een school te komen spreken. Ook vertelde Leanne Kraak van Nevobo over de lancering van een mobiel zitvolleybalveld speciaal voor het WK zitvolleybal van 15 tot en met 22 juli. “Dat veld plaatsen we op aansprekende locaties, ook zeer geschikt voor side-events!”

Winst Nederland in de avondzon
Partners, ambassadeurs en organisatoren zijn zo bevlogen in gesprek dat dagvoorzitter Eva Eikhout er nauwelijks tussenkomt om de bijeenkomst af te ronden. Zij stelt Ellen de Lange voor van de internationale tennisfederatie ITF die de BNP Paribas World Team Cup organiseert. “De komende dagen strijden tientallen teams van over de hele wereld voor de titel. De rolstoeltennissers spelen bij TV De Maten en TC Sprenkelaar waar we nu zijn. Ik ben blij dat jullie als partners van Gelderland sport onbeperkt hier zijn. Wij organiseren side-events en bijeenkomsten om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met rolstoeltennis.” In de avondzon zien de deelnemers na de bijeenkomst het duo Maikel Scheffers en Tom Egberink winnen van Marokko. Game, set, match!

Ook leuk: Bekijk hieronder de promovideo Gelderland sport onbeperkt die op de bijeenkomst werd gelanceerd!

Foto: Mathilde Dusol

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: