Direct door naar content
Ambassadeur Gijs Even: toprolstoelbasketballer en sportkundige met een missie afbeelding nieuwsbericht

Ambassadeur Gijs Even: toprolstoelbasketballer en sportkundige met een missie

12 juni 2018

Hij hoort bij de twaalf beste rolstoelbasketballers van Nederland en investeert wekelijks meer dan twintig uur in zijn sport. Maar topsporter en HAN-student Gijs Even heeft nog een missie: zoveel mogelijk mensen helpen bij gezond leven en lekker bewegen. “Met mijn studie Sportkunde en mijn eigen ervaringen hoop ik mensen te kunnen inspireren.”

Groeien als basketballer
Hij heeft net voor een seizoen bijgetekend bij Köln 99ers in Duitsland. “De Duitse competitie is een van de sterkste in Europa, en ik heb goede tegenstanders nodig om in mijn spel te kunnen groeien. Gelukkig mag de ploeg, die eigenlijk gedegradeerd was, toch op het hoogste niveau blijven spelen.” Gijs Even is inmiddels een vaste waarde in het Nederlands team, waar hij steeds meer speelminuten krijgt. “Ik ben bijvoorbeeld naar de Paralympische Spelen in Rio geweest. Een fantastische ervaring, vooral omdat bij elke wedstrijd 10.000 toeschouwers zaten. Dat is in de Nederlandse competitie wel anders. We bereiden ons nu voor op het WK in augustus in Hamburg. Lekker dichtbij, dus ik hoop op veel Nederlandse supporters.”

Rolstoelbasketbal bij toeval
Dat Gijs nu basketbalinternational is, had hij als klein jongetje nooit gedacht. “Ik kom uit een klein dorpje waar voetbal alles was. Ik voetbalde dus ook. Op mijn achtste kreeg ik een ziekte waardoor ik een groot deel van mijn heupkop kwijtraakte, en al snel daarna lukte voetballen niet meer. Het deed te veel pijn. Ik kan wel lopen, maar als ik lange afstanden moet afleggen pak ik de rolstoel, en om te sporten dus.” Eerst probeerde hij handboogschieten en wheelen. Uiteindelijk viel de keuze op rolstoelhockey, dus toog Gijs met zijn ouders naar de sporthal waar de training zou zijn. “Bleek de club niet meer te bestaan. Maar iemand zei wel: op donderdag is hier altijd rolstoelbasketbal. Ben ik daar maar naartoe gegaan, een training meegedaan en meteen verslaafd geraakt.”

Tactisch en fysiek
“Wat er zo leuk aan is? Het was sowieso de eerste keer dat ik mensen in rolstoelen zag rammen, fanatiek zag gáán. Samen lol maken. Het is ook prettig om met lotgenoten te sporten, je krijgt tips en mensen helpen je. Het is een heerlijk tactisch en fysiek spel, je speelt vijf tegen vijf en moet dus alles kunnen. Je kunt best een beetje specialiseren in scoren, zo scoor ik vaak van afstand. Maar je moet ook kunnen verdedigen om een goeie basketballer te zijn.” Op een competitiedag werd Gijs gescout voor Jong Nederland. “Toen ik daar binnen kwam dacht ik: al die gasten zijn stukken beter! Maar ik heb sindsdien heel grote stappen gezet, ik word steeds beter. Ik merk dat tegenstanders steeds meer rekening met me houden. Ik wil alles eruit halen wat erin zit en ik heb nog geen idee waar mijn plafond is.”

Topsport en studie combineren
Gijs traint twee keer twee uur per dag, en speelt wedstrijden in het weekend. Dat combineert hij met de studie Sport, gezondheid en management aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. “Dat is ideaal, ik woon ook op Papendal. Ik heb het tweede leerjaar bijna afgerond en wil uiteindelijk aan de slag als personal trainer. Niet gespecialiseerd in aangepast sporten trouwens, maar juist breder in gezondheidsadvies. Werken met mensen met overgewicht, mensen die niet willen sporten. Hen helpen bij een gezond leven aan de hand van mijn eigen ervaringen.” Want je zou het niet zeggen als je de afgetrainde basketballer nu ziet, maar hij is flink zwaarder geweest. “Toen ik net ziek was geweest, sportte ik nauwelijks en ik hou van lekker eten, dus ja. Dankzij de goede begeleiding bij het basketbal ben ik nu in goede conditie en dat gun ik anderen ook.”

Begin simpel en doe wat je leuk vindt
“Sport is zo lekker. Je wordt er fysiek moe van, maar het levert je zoveel energie op, ook mentaal. Je leert mensen kennen en zit beter in je vel. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan bewegen. Begin gewoon eens met tien minuten lopen, of rollen. Je hoeft niet meteen aan de krachttraining of extra oefeningen te doen. Er kan vaak meer dan je denkt. Als je door je beperking niet op een gewone fiets kunt, betekent dat niet per se dat je niet kunt fietsen. Op toestellen in de sportschool lukt dat soms wel. En ga ontdekken welke sporten je leuk vindt, op de open dagen van de Dirk Kuyt Foundation of de Paralympische Talentdagen bijvoorbeeld. Die zijn juist bedoeld om sporten te ontdekken, je hoeft helemaal niet ervaren te zijn. Als je doet wat je leuk vindt word je er vaak vanzelf beter in.”

Gewoon sporten
Naast de beste rolstoelbasketballer ooit worden heeft Gijs nog een wens. “Dat aangepast sporten net zo gewoon wordt als andere sport. Dat de Paralympische Spelen net zoveel aandacht krijgen als de Olympische Spelen. Daar zit echt nog wat scheef. Ik moet altijd lachen als mensen zeggen dat die twee niet vergelijkbaar zijn. Kom maar een weekje meetrainen met ons, dan zie je dat we dezelfde prestatie neerzetten en er minstens zoveel voor doen. Ik hoor vaak reacties dat rolstoelbasketbal ‘cool’ of ‘stoer’ is , maar voor mij is het vergelijkbaar met iedere andere sport. Door dat zoveel mogelijk in beeld te brengen hoop ik dat iedereen het uiteindelijk gewoon gaat vinden.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: