Direct door naar content
Sailability Zeildag met Roos Prommenschenckel en haar vrienden  afbeelding nieuwsbericht

Sailability Zeildag met Roos Prommenschenckel en haar vrienden

13 juni 2018

Zeilen blijkt toegankelijk te zijn voor iedereen! Elke Lale van Achterberg uit Amsterdam en tevens finalist Mis(s)verkiezing 2017 en eerste op de wereldranglijst tot en met 23 jaar als rolstoelschermster en Roos Prommenschenckel, Mis(s) 2006 en meest inspirerende Nederlander met een beperking 2016, gingen de uitdaging aan. Zij konden samen met wat vrienden hun handicap even achterlaten op de steiger. Sailability stelt dat iedereen kan zeilen, ongeacht hun handicap, en deze vrienden groep ging kijken of dat echt waar was.

De vrijwilligers van Sailability Kortenhoef stonden klaar om de vrienden groep in de speciale bootjes te helpen en hen een onvergetelijke ervaring op het water te bieden. De conclusie op het eind van de dag was unaniem. Iedereen had onbeperkt genoten van het gevoel van vrijheid op het water. Stralend waren de gezichten na terugkomst in de haven. Een hele ervaring rijker!

Roos Prommenschenckel zei na het zeilen, “De meeste aangepaste sporten lijken niet meer op de oorspronkelijke sport. Doordat ik bij Sailability alles zelf kan bedienen en het leuk is dat het spannend kan zijn, krijg ik het gevoel dat ik geen beperking heb. Dit geeft mij een enorm gevoel van vrijheid.” Christel Verborgt, Poweronwheels, heeft op de Sailability Facebook pagina geschreven, “Als je, zoals ik, in een rolstoel zit en denkt, zeilen is onmogelijk? Echt niet! Er is meer mogelijk dan je zou denken, en dan ook ik dacht”. Frank Sanders, WheelChair Mafia, zei op de steiger, “Het is voor Roos anders, het is voor mij anders, lastig voor de vrijwilligers, maar ze lossen het wel allemaal op”. In de video op de Sailability Facebook pagina kunt u even meeleven met alle zeilers en hun beleving van de dag zien en horen.

Er zijn 16 Sailability locaties in Nederland waar mensen met een handicap kunnen gaan zeilen. Tijdens het 15de jubileum jaar van het bestaan van Stichting Sailability Nederland, is de 15de locatie in juni begonnen in Thorn en de 16de locatie zal eind augustus van start gaan in Bergen op Zoom.

Elke Lale van Achterberg is van plan, n.a.v. deze zeildag, om vaker bij de Sailability locatie, W.S.V. de Koenen, in Amsterdam te gaan zeilen.

AEGIR-marine uit Wijk bij Duurstede heeft als sponsor deze Zeildag mogelijk gemaakt omdat de directeuren een passie hebben voor zeilen en zij willen graag ook mensen met een handicap de kans geven om te kunnen zeilen.

Stichting Sailability Nederland streeft naar samenwerking met een landelijk netwerk van Watersportverenigingen/centra met een afdeling ‘aangepast zeilen’ waar mensen met een handicap zelfstandig de zeilsport kunnen beoefenen.

Roos Prommenschenckel won in 2006 de allereerste Mis(s) verkiezing voor vrouwen met een lichamelijke beperking. Sinds die tijd gebruikt zij haar bekendheid om de positie van mensen met een lichamelijke beperking in Nederland te verbeteren. In 2008 heeft ze de Roos Prommenschenckel Foundation opgericht. De Foundation richt zich op dit moment vooral op het (beter) toegankelijk maken van het openbaar vervoer voor mensen met een fysieke beperking. In 2016 is zij benoemd tot meest inspirerende Nederlander met een beperking. In 2007 heeft Roos Prommenschenckel een Sailability boot gedoopt en sinds 2011 is zij Ambassadeur van Stichting Sailability Nederland. 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Nieuwe toegankelijke wandelroutes bij Nijmegen

Kami is de eerste virtuele influencer met Down

Gaming festival GG22 is ook voor jou toegankelijk!

Programma van:
326 gemeenten Logo gemeenten
Partners: