Direct door naar content
Frederic verloor zijn ledematen, maar deed mee aan de prestigieuze Les Mans race afbeelding nieuwsbericht

Frederic verloor zijn ledematen, maar deed mee aan de prestigieuze Les Mans race

19 juni 2018

Het is één van de koningsnummers onder de race-events: de 24 Heures du Mans, een race waar echte diehards 24 uur de strijd op het Franse het circuit aangaan. Dat daar soms heel bijzondere deelnemers aan meedoen, liet Frédéric Sausset zien.

Frédéric is ondernemer en was al jaren fan van dit evenement, maar hij had nooit verwacht dat hij er ooit aan zou kunnen deelnemen. In 2002 verloor hij namelijk al zijn ledematen door een bacteriële infectie. Hij overleefde deze heftige veranderingen, naar eigen zeggen, voor zijn familie: “Het was simpelweg doorleven of doodgaan. Toen ik mijn vrouw en mijn dochters zag, wist ik het antwoord. Ik had geen keus: ik wilde leven.”

De race is vaak ook een uitstekende gelegenheid voor fabrikanten om nieuwe prototypes, veelal technische hoogstandjes, te ontwikkelen en eventueel door te voeren in normale personenauto’s. Ideaal voor Frédéric, want verschillende bedrijven als Nissan, Delta Wing en Garage 56 werkten samen om een speciale, op maat gemaakte raceauto voor hem te ontwerpen. Zo kon hij bijvoorbeeld het gaspedaal en de remmen bedienen onder zijn dijbenen, en werd er een soort prothese-arm aan het stuur bevestigd. Dit alles met het doel dat hij aan de Le Mans zou kunnen deelnemen.

Het mooie aan Frédéric’s auto was dat de aanpassingen verwijderd konden worden, zodat zijn teamgenoten makkelijk achter het stuur plaats konden nemen. Ook aan de veiligheid werd gedacht: met in- en uitstappen werd hij begeleid door zijn team, maar in geval van nood zou hij binnen zeven seconden de auto moeten verlaten. Hier bedacht de makers een speciale stoel voor, die hem uit de cockpit zou helpen voor het geval de auto zou crashen.

De race is met name een test voor je uithoudingsvermogen: in een team rijd je samen met twee andere coureurs ieder acht uur lang. Je moet fysiek fit zijn om met deze vermoeidheid om te kunnen gaan en geconcentreerd te blijven. Finishen is dus überhaupt al een enorme prestatie, en Frédéric en zijn team speelden het klaar om als 38e te finishen van de 60 deelnemers. Een prachtig resultaat, wat laat zien dat de combinatie van doorzettingsvermogen, samenwerken en techniek tot ongekende prestaties kan leiden.

In dit korte filmpje zie je het verhaal van Frederic – en natuurlijk hoe hij over het circuit racet. Het is in het Frans, maar je kan Engelse ondertiteling selecteren.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: