Direct door naar content
Blok ‘m in je agenda: 1 t/m 6 oktober is de Week van de toegankelijkheid #lekkervrij afbeelding nieuwsbericht

Blok ‘m in je agenda: 1 t/m 6 oktober is de Week van de toegankelijkheid #lekkervrij

06 juli 2018

Van A naar B komen kan een enorme uitdaging zijn als je een visuele beperking hebt of rolstoelgebonden bent. En daarom is dit mooie initiatief in het leven geroepen: de week van de toegankelijkheid.

Het doel van de Week van Toegankelijkheid is om te laten zien hoe belangrijk het is dat mensen met een beperking net als iedereen mee kunnen doen. En hiervoor is het cruciaal dat horeca, musea, pretparken, monumenten, natuurgebieden, theaters en evenementen toegankelijk zijn. Vaak ontbreekt het aan bewustzijn bij personeel over deze doelgroep, en weet men niet wat goede oplossingen zouden zijn om evenementen toegankelijker te maken voor mensen met een beperking of een chronische ziekte.

De week staat dit jaar in het teken van toegankelijk recreëren en doen wat je zelf wilt. Want een concert, film of feestje zijn veel te leuk om over te slaan, puur omdat het een uitdaging is om er te komen. De week is erop gericht om enerzijds mensen met een beperking die moeilijk toegang hebben tot deze evenementen een duwtje in de rug te geven, en anderzijds om mensen zonder beperking te laten ervaren hoe het is om in iemand anders schoenen te staan.

Hoe dat bereikt wordt? Door speciale evenementen en voorstellingen te creëren. Wat dacht je van een blind belevingsdiner? Je wordt van tevoren geblinddoekt en hebt geen idee wat voor lekkers er op het menu staat. Ook kun je bijvoorbeeld naar een rondleiding in het Nijntje museum in gebarentaal, speciaal voor dove en slechthorende peuters, kleuters en hun begeleiders. Nog een greep uit de activiteiten? Het Bospop festival in Limburg, het programma ‘Van Gogh op gevoel’ in Amsterdam, en een landelijke ontmoetingsdag voor lesbiennes, homo’s en transgenders met een beperking.

Die week kan je laten zien waar je bent en met wie onder de hashtag #lekkervrij. Hiermee kan je ook delen hoe toegankelijk je locatie is, en tips delen hoe dit verbeterd kan worden. En als je zelf een activiteit weet die leuk is om te doen die week, kan je die opgeven.

Wij willen graag samen met jou de drempel om te sporten en bewegen verlagen. Jij kunt hier altijd en overal sportaccommodaties vinden en op hun toegankelijkheid beoordelen. Om de toegankelijkheid van sportaccommodaties in Nederland in kaart te brengen werkt Uniek Sporten samen met het Mulier Instituut.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: