Direct door naar content
Hóe cool: in Texas is een waterpark ontworpen speciaal voor kinderen met een beperking afbeelding nieuwsbericht

Hóe cool: in Texas is een waterpark ontworpen speciaal voor kinderen met een beperking

10 juli 2018

Wat is er mooier tijdens een snikhete zomer dan eindeloos lol maken in een waterpark? Veel kinderen rennen zo snel mogelijk naar het zwembad of de speeltuin zodra de vakantie aanbreekt. Maar niet voor alle kinderen is dit vanzelfsprekend. Zonde, dachten ze in Texas, en zo kwam een zakenman op het idee voor dit speciale waterpark.

Het park, genaamd Morgan’s Wonderland, wil toegankelijk zijn voor alle kinderen: dus ook voor kinderen met een fysieke of verstandelijke beperking. Dat betekent dat er met het ontwerpen van de attracties in het park rekening is gehouden met hun specifieke behoeften, zoals rolstoeltoegankelijkheid en speciale, rustiger zones voor kinderen die snel overprikkeld raken door geluid of grote mensenmassa’s. Er is bijvoorbeeld een speciale, waterproof rolstoel ontworpen in samenwerking met de Universiteit van Pittsburgh. Op deze manier is het park een veilige plek voor alle kinderen om te spelen en een fantastische dag te hebben.

De ontwerper, Gordon Hartman, vond het belangrijk om het park zo te ontwerpen, omdat op deze manier kinderen met en zonder een beperking met elkaar in contact komen: “De focus ligt op inclusie: kinderen in een rolstoel, met een gehoorapparaat of kinderen met een visuele beperking spelen met elkaar én met kinderen zonder een beperking. Zo krijg je meer begrip en waardering voor elkaar. En we willen kinderen inspireren om dingen te doen waarvan ze van tevoren niet dachten dat ze ertoe in staat waren.” Hij werkte samen met ingenieurs, dokters, therapeuten, leraren in het speciaal onderwijs en ouders. Zijn inspiratie? Dochter Morgan, die zelf een beperking heeft.

En het is een prachtig park geworden! Met een reuzenrad, een amfitheater, een muziekspeeltuin, ‘rolstoelschommels’, talloze waterattracties en programma’s speciaal voor kinderen met een beperking is er voor ieder wat wils. En het mooie? Alle kinderen zijn welkom, maar kinderen met een beperking krijgen gratis toegang.

Hoe het er precies uitziet? Check dit mooie filmpje, waarin ook de ontwerper aan het woord komt:

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: