Direct door naar content
Aandacht voor aangepast sporten groeit met campagne Gelderland sport onbeperkt afbeelding nieuwsbericht

Aandacht voor aangepast sporten groeit met campagne Gelderland sport onbeperkt

11 juli 2018

Met de campagne Gelderland sport onbeperkt zijn in het eerste halfjaar meer dan 200.000 mensen bereikt. Via social media, de actiewebsite www.gelderlandsportonbeperkt.nl en evenementen zijn zij in contact gekomen met aangepast sporten. De campagne Gelderland sport onbeperkt telt nu zestien ambassadeurs en meer dan dertig partners. Hun gezamenlijke missie: zorgen dat meer mensen met een beperking gaan sporten. Jan Markink, gedeputeerde sport van de provincie Gelderland: “De campagne leidt tot concrete acties, zoals scholenclinics en een speciaal georganiseerd judotoernooi waar mensen met en zonder beperking samen sporten. We zijn op de goede weg, helemaal nu inclusief sporten en bewegen een van de vijf deelakkoorden is van het net gelanceerde nationaal sportakkoord.”

Nieuwe sportlocaties en trainingsgroepen
Het Gelders jaar van het aangepast sporten vloeit voort uit het Sportakkoord dat in 2017 in Gelderland gesloten is. Het bevorderen van aangepast sporten is daarin een belangrijk speerpunt. “We willen mensen enthousiasmeren om te gaan sporten. Uit de cijfers blijkt dat maar 36 procent van de mensen met een beperking in de leeftijd van 19-54 jaar sport, tegenover 70 procent mensen zonder beperking,” vertelt Markink. “We willen ook belemmeringen wegnemen. Daarom is de campagne niet alleen gericht op de sporters zelf, maar ook op sportbestuurders en gemeenten. Vervoer, locaties en begeleiding zijn dingen die we samen aan moeten pakken, zodat ook na dit themajaar aangepast sporten kan groeien.” Zo is een speciale baan geopend in Aalten om de balsport bocce te spelen naar aanleiding van de Special Olympics en wil Skeelerclub Zuid-Oost Veluwe een G-skategroep opzetten na het succesvolle WK inline skaten in Heerde.

Storytelling als effectief middel
Gelderland sport onbeperkt laat met verhalen uit de praktijk zien wat sport kan betekenen voor mensen met een beperking. Projectleider Annemieke Sirks: “Onze ambassadeurs zijn allemaal mensen die zelf een beperking hebben of actief zijn als begeleider in de aangepaste sport. Zij willen mensen inspireren met hun eigen ervaringen. Ook lichten we clubs en evenementen uit. Inmiddels hebben we al meer dan zestig verhalen op de website staan. En al die verhalen nemen de ambassadeurs ook weer mee als ze bijvoorbeeld met gemeenten overleggen over het bevorderen van aangepast sporten, zoals nu in onder meer Apeldoorn al gebeurt.”

Maatschappelijke impact sportevenementen
Bij de conferentie ‘Maatschappelijke impact van sportevenementen’ afgelopen 6 juli riep gedeputeerde Jan Markink de honderd ondertekenaars van het Gelders sportakkoord op tot actie. “Grijp het Gelders Jaar van het Aangepast Sporten aan om maatschappelijke impact te creëren met uw sportevenement.” Onder meer bij de UCI BMX Supercross World Cup, Outdoor Gelderland en het WK Zitvolleybal was dit al het geval, met enthousiaste reacties van het publiek. De bezoekers van de conferentie bogen zich aan de hand van praktijkvoorbeelden over vragen hoe de maatschappelijke waarde van evenementen is aan te tonen en hoe die kansen dan maximaal benut kunnen worden.

De cijfers uit de infographic Gelderland sport onbeperkt (t/m juni 2018) op een rij

  • 11.500+ bezoekers op www.gelderlandsportonbeperkt.nl
  • 90+ unieke sportmomenten
  • 730+ trouwe volgers op social media en 200.000+ mensen bereikt
  • 30+ verschillende organisaties zijn partner
  • 16 ambassadeurs zetten zich in voor Gelderland sport onbeperkt
  • 12+ verenigingen zijn onder de aandacht gebracht
  • 8 evenementen organiseerden activiteiten
  • 60+ interviews en mooie verhalen zijn geplaatst

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: