Direct door naar content
Want met dit toffe gadget kan je véél meer dan beter horen afbeelding nieuwsbericht

Want met dit toffe gadget kan je véél meer dan beter horen

31 juli 2018

Die grote, piepende, beige hoorapparaten zijn allang niet meer van deze tijd. Het duurt niet lang meer en je kan navigeren, googelen en afrekenen in de supermarkt met je hoortoestel. Tijd voor een blik op de toekomst!

“Waar in het verleden eens in de zoveel jaar een nieuw product op de markt kwam, zie je dat de introductiecyclus bij hoortoestellen nu zes maanden is. Dat is vergelijkbaar met de snelheid in de wereld van mobiele telefonie”, aldus Ed Theunissen, internationaal accountmanager bij Sonova (moederbedrijf van audiciensketen Schoonenberg). Goed nieuws dus voor doven en slechthorenden, want gehoorverlies hoeft niet meer beperkend te zijn. Dankzij vernieuwende technologie kan je meer controle en grip houden op je gehoor, en dus ook op je leven.

Aan veel modellen hoortoestellen worden steeds meer functionaliteiten toegevoegd. Bluetooth bijvoorbeeld, waardoor je mobiele telefoon of tablet kan communiceren met je hoortoestel. Hierdoor kun je bijvoorbeeld hansfree telefoneren via je hoortoestel. Dankzij een ingebouwd microfoontje in je hoortoestel kun je ook terugpraten als je telefoon nog in je broekzak zit.

Theunissen ziet een toekomst voor zich waar het hoortoestel een schakel wordt tussen je mobiele telefoon en andere services. Bijvoorbeeld via een spraakprogramma en navigatie op zoek gaan naar het dichtstbijzijnde restaurant, of afrekenen in een winkel. Naast allerlei technologische snufjes zijn er ook veel ontwikkelingen gaande rondom het apparaat zelf. Het hoortoestel wordt bijvoorbeeld steeds kleiner, op maat gemaakt en makkelijk om in en uit je oor te doen. Ook wordt er gewerkt met materialen die minder snel voor een allergische reactie zorgen en die lichaamswarmte beter afvoeren.

Maar het meest belangrijk is misschien wel het vermogen van nieuwe hoortoestellen om verschillende luistersituaties te herkennen, en de modus daar automatisch op aan te passen. Bijvoorbeeld een situatie met veel ruis, zoals een feestje of conferentie, waarin de stem van je gesprekspartner uit het achtergrondlawaai gefilterd wordt. Zo worden sociale evenementen geen momenten meer te zijn waar je tegenop ziet, maar juist volop van kunt genieten.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: