Direct door naar content
Natascha koos voor rolstoeltennis: ‘tennis vond ik leuk en ik kon het niet op krukken’ afbeelding nieuwsbericht

Natascha koos voor rolstoeltennis: ‘tennis vond ik leuk en ik kon het niet op krukken’

11 augustus 2018

Het is haar redding geweest. Zo mag je dat gerust stellen in het geval van Natascha Hoefhamer (35). Rolstoeltennis groeide bij haar in rap tempo uit van leuke sport tot passie, tot levensdoel. Ze moest en zou de top bestormen, maar rolstoeltennis gaf haar toch vooral de energie om positief in het leven te staan. Want er waren best wat hindernissen te nemen. Ze overwon ze allemaal.

Natascha was altijd wel sportief, maar al op jonge leeftijd begonnen de lichamelijke klachten. Als fanatiek hockeyster ging ze door haar enkel. “Ik zou net doorstromen naar de A1”, blikt ze in de Brabantse lokale krant De Meijerij terug op jaren geleden. “Komt wel weer goed, dacht ik nog.”

Echt goed kwam het echter niet. De enkelblessure bleek een voorbode voor meer leed. Al snel volgde de diagnose post-traumatische dystrofie. Oftewel; het complex regionaal pijnsyndroom. Hockey moest ze vaarwel zeggen en de klachten werden erger, veroordeelden haar tot het ’rondhobbelen op krukken’, zoals ze het zelf omschrijft. Toch kriebelde het alweer snel. Ze wilde sporten. Ze zette haar opties op een rij en maakte een keuze: rolstoeltennis. “Ik heb aanleg voor balsporten. En tennissen vond ik leuk. Ik kon het niet op krukken dus heb ik om te beginnen een sportrolstoel geleend en ben ik gaan trainen."

Het gaf Natascha een nieuw doel in haar leven. "Om te beginnen kon ik niet zo goed rollen, dus de eerste maanden verloor ik alles. Ik ben echter fanatiek gaan trainen en in korte tijd ging mijn spel vooruit.” De enorme ‘drive’ die Natascha heeft, deed haar al snel tot de beste rolstoeltennissers van Nederland behoren. Er volgden meer fysieke problemen, zoals rugklachten na een ongeluk en een chronische slijmbeursontsteking door overbelasting. Het lijkt Natascha niet te deren. Ze heeft grote dromen, zoals deelname aan de Paralympische Spelen.

Natascha moest en zou beter worden in haar sport, maar ze beseft maar al te goed dat sport beoefenen in het algemeen, op welk niveau ook, levens kan veranderen. Ze zag het nog eens van dichtbij toen ze enkele jaren geleden een heuse tennistraining gaf. Ze werd ervoor benaderd na een cursus tot Citytrainer in Den Bosch. Het ging om een Sport Integratie Dag voor mensen met een beperking in Barneveld. “Tijdens de training met deze mensen viel het mij op dat zij zo enorm gedreven en enthousiast reageerden op de training én op mij. Daar kreeg ik enorm veel energie van!”

Wil je zelf rolstoeltennis of misschien een andere sport proberen? Zoek naar de mogelijkheden bij jou in de buurt!

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Sporters gezocht voor onderzoek naar koeling

Thijs van den End: “Maak de sprong in het diepe”

Webinars over gezonde leefstijl met een beperking