Direct door naar content
‘Boksen om jezelf weer sterk te voelen’ afbeelding nieuwsbericht

‘Boksen om jezelf weer sterk te voelen’

19 augustus 2018

Lisette Teunissen uit Capelle heeft ondanks haar aangeboren progressieve spierziekte al een heel succesvolle paralympische carrière achter de rug. Toen ze in februari van dit jaar noodgedwongen met topsport moest stoppen, ging ze op zoek naar een andere manier om te bewegen. En dat werd boksen: Lisette is er dolbij mee. "Ik merk dat ik mezelf weer sterker voel."

Het zwemmen leverde haar vier wereld- en vier Europese titels, acht wereld- en twaalf Nederlandse records, paralympisch goud en brons op. En na de paralympische titel kreeg ze ook een Koninklijke onderscheiding, ze is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau op. Daar is ze dankbaar voor en trots op.

Maar dat zwemmen werd door haar aangeboren spierziekte, hereditaire motorische en sensorische neuropathie, oftewel HMSN type II, te zwaar. "Omkleden (op locatie) is niet altijd handig. In dit stadium van mijn beperking is het heel erg lastig en dat was één van de redenen waardoor ik moest stoppen met zwemmen. Maar ik wil wel heel graag iets doen, en boksen leek mij wel leuk!"

Dat was wel even zoeken, want een rolstoeltoegankelijke boksring had ze niet zomaar gevonden. Via Rita van Driel, programmamanager paralympisch bij NOC*NSF, kwam ze in contact met Stichting No Limits Sports in Nieuwerkerk aan den IJssel. Teunissen: " Vanaf het eerste moment dat ik binnenkwam, voelde ik me er thuis.”

Antoine Schutte begeleidt Lisette bij de bokstraining. "Ik heb haar uitgenodigd voor een proefles, en dat is haar goed bevallen." Momenteel traint Teunissen twee keer per week, één keer in een groepsles met een man of twaalf en één privéles per week. "Met de andere sporters heb ik een leuk contact. Ik ben soms de enige in een rolstoel, maar word gewoon geaccepteerd. Samen stoten we tegen zo'n bokszak. Ik vind het boksen écht leuk, ik merk ook dat ik er beter in word. Ik krijg verschillende stoten steeds beter onder de knie en merk dat ik de kracht ga voelen en mezelf weer sterker ga voelen."

Benieuwd of boksen iets voor jou kan zijn? Bekijk hier waar je het zelf kunt uitproberen!

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: