Direct door naar content
Spierziekte of niet, Glenn volbrengt de Iron Man. Met een beetje hulp. afbeelding nieuwsbericht

Spierziekte of niet, Glenn volbrengt de Iron Man. Met een beetje hulp.

14 augustus 2018

Het was een wat gek beeld, afgelopen weekend in Maastricht. Tijdens de Limburgse Iron Man-triatlon kwam er één deelnemer voorbij die zwemmend een bootje met zich meetrok en fietsend en lopen een karretje voortduwde. Het was Mathon van Eijsden. De Limburger nam vorig jaar ook deel, toen om een vriend met de spierziekte ALS te steunen. Nu wilde hij iets soortgelijks doen, maar besloot hij wel nog een stap verder te gaan. Hij volbracht de Iron Man terwijl hij letterlijk Glenn Wijntjens, ook leidend aan een spierziekte, op sleeptouw nam.

Glenn was in zijn jonge jaren een fervent sporter. Vooral voetbal was een passie. Maar de ziekte Ataxie van Friedreich, gooide al in de puberteit roet in het eten. Op zijn vijftiende moest hij stoppen, het lichaam wilde niet meer. En vijf jaar later belandde Glenn in een rolstoel. Actieve sport behoorde tot het verleden. Althans, daar ging Glenn vanuit. Nog niet zo lang geleden was daar ineens het plan van Mathon. Hij zou Glenn meenemen om samen een volledige Iron Man te volbrengen: bijna 4 km zwemmen, 180 km fietsen en nog een marathon lopen. Het leek gekkenwerk, maar Mathon deed het en maakte een lang gekoesterde wens van Glenn tot werkelijkheid.

“Het zwemmen hebben we laatst geoefend in Spanje en dat ging prima, keek Mathon zondagochtend vooruit. “Het fietsen wordt lastig, dat is wel echt het zwaarst.” Maar hij redde het. Het geluk straalde op zondag 5 augustus van het gezicht van Glenn. Wie had kunnen bedenken dat hij zich ooit nog op het parcours van een sportwedstrijd zou begeven en dan juist bij een loodzware beproeving als de Iron Man? Op de website van lokale omroep L1 kun je zien hoe de dag van Glenn en Mathon verliep.

Echt zelf in actie komen, zit er helaas niet meer in voor Glenn. Maar hij heeft toch een keer kunnen beleven hoe het is om onderdeel te zijn van een uniek sportevenement als de Iron Man. En dat is wat hij wilde – nog een keer een uniek sportevenement beleven. 

De zware beproeving tijdens iets als de Iron Man creëert grote saamhorigheid en heroïek, maakt het met recht tot een uniek evenement. Dat heeft ook Glenn ondervonden. En ook de triatlon biedt veel mogelijkheden voor mensen met een beperking.  Steeds meer mensen ontdekken namelijk de paratriathlon! Laatst kwam de sport op Uniek Sporten nog uitgebreid aan de orde, werd toegelicht waarom het zo’n leuke, uitdagende sport is. Je moet van meerdere markten thuis zijn en het is een van de grootste fysieke uitdagingen die je kunt vinden. Dus probeer het en test jezelf!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: