Direct door naar content
Mark (31) laat zien dat je ook kan uitblinken in een teamsport als je autisme hebt afbeelding nieuwsbericht

Mark (31) laat zien dat je ook kan uitblinken in een teamsport als je autisme hebt

21 augustus 2018

Zijn autisme, ADHD en leerachterstand staan Mark niet in de weg om heel goed te zijn in hockey en daar heel veel plezier in te hebben. “Als ik niet zou hockeyen, zou ik gek worden.” 

Wat doet hij nou in een g-hockey team, zou je op het eerste gezicht denken als je Mark ziet. En eigenlijk valt hij ook een beetje tussen wal en schip: met het reguliere hockey kan hij niet meekomen, en voor g-hockey is hij qua niveau te goed. “Ik heb een leerachterstand”, vertelt Mark. “Daarnaast heb ik ADHD en autisme. Ik kan me moeilijk verplaatsen in andere mensen. Tegelijkertijd ben ik wel heel sociaal. Ik vind het leuk om op iemand af te stappen. Soms heb ik daar helemaal geen rem in. Als ik ergens enthousiast over ben, dan praat ik maar door.”

Is het met een leerachterstand, autisme en ADHD moeilijk om een teamsport te beoefenen? Ja, dat is het zeker! Jarenlang speelde Mark in een regulier team, maar daar is hij op zijn zestiende mee gestopt omdat hij geen aansluiting vond bij zijn teamgenoten. Een g-hockeyteam was er destijds nog niet. “Ik ben g-basketbal gaan doen, en atletiek. Tot ik op een dag gevraagd werd om te keepen in een g-hockey team dat inmiddels was opgericht. We spelen met z’n zessen. Het liefst willen we een team met acht spelers, maar het is heel moeilijk om meer mensen te vinden.” 

Als keeper komt Mark helemaal tot zijn recht. “Ik krijg geen aangepaste keeperstraining. Het gaat er bij mij net zo hard en fanatiek aan toe als bij ieder ander. Als ik in het doel sta, is het echt één op één. Ik hoef niet met medespelers rekening te houden. Ik geniet als ik op het veld sta.” 

Vanwege zijn leerachterstand woont Mark begeleid, en zijn dingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn, niet altijd voor hem weggelegd. “Soms vind ik dat jammer. Ik zou ook wel willen backpacken door Australië maar dat kan ik gewoon niet. Tegelijkertijd denk ik: kijk eens wat ik allemaal heb meegemaakt. Ik heb drie keer de Nijmeegse vierdaagse gelopen. Ik heb meegedaan aan de Special Olympics, ik heb de sportstimuleringsprijs van Oosterhout gewonnen, ik speel ik het Nationaal team tijdens de para-hockeydagen en ik heb een officieel sponsorcontract! Niet normaal toch: ik heb spullen van mijn sponsoren gekregen, zoals twee hockeysticks, de nieuwste bodyprotector en elleboog beschermers. Normaal krijg je zoiets als je in het Nationaal Elftal speelt, maar ik mocht het na afloop van de Special Olympics gewoon houden. Echt vet!” 

Mark kan de hele dag over zijn passie voor hockey praten. “Als ik niet zou hockeyen, zou ik gek worden. In het Nationaal team speel ik met gelijkgestemden. Ik ontmoet daar mensen die ook autisme hebben en die net zo fanatiek hockeyen als ik. Tijdens een wedstrijd gaat het er hard aan toe. Jammer dat we nu een zomerstop hebben. Mijn handen jeuken om weer aan de gang te gaan.” 
 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: