Direct door naar content
Leon verloor zijn onderbenen, maar geeft zijn leven toch een 8+ afbeelding nieuwsbericht

Leon verloor zijn onderbenen, maar geeft zijn leven toch een 8+

27 augustus 2018

Drie jaar geleden verloor Leon Emmen door een bacteriële infectie zijn beide onderbenen. Zijn leven veranderde door die operatie ingrijpend. In een interview met De Volkskrant geeft hij aan dat hij nu niet minder gelukkig is dan voor het ongeluk. Dit klinkt misschien vreemd maar het is te verklaren.

Het verhaal van Leon begon onschuldig. Hij ging naar het ziekenhuis om een abces weg te laten snijden, maar tijdens die operatie kwam een streptokokkenbacterie in zijn bloed terecht. Hij werd daardoor zo ziek dat uiteindelijk zijn onderbenen moesten worden geamputeerd. Toen hij wakker werd, besefte hij dat zijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn.

Drie jaar later wordt hij geïnterviewd door een journalist van De Volkskrant in het restaurant van een Amstelveense Golfclub. Leon komt stralend binnenstappen en vertelt enthousiast over zijn nieuwe sport golf. De journalist lijkt in verwarring, want is dit dezelfde jongen die drie jaar geleden zijn benen verloor door? Als Leon wordt gevraagd wat voor zijn cijfer hij zijn leven nu zou geven, antwoordt hij: "Iets meer dan een 8". En voor de infectie ook een 8.

Geluksprofessor Ruut Veenhoven zegt in datzelfde artikel dat dit bijzonder is, omdat het krijgen van een handicap in eerste instantie niet bijdraagt aan het ervaren van (meer) geluk. Toch is het geluksverlies volgens hem door het krijgen van een beperking of handicap op de lange termijn toch kleiner dan je zou verwachten.

Wetenschappers verklaren dat je geluk wordt bepaald door een groot aantal levensbehoeften. Dat je zuurstof, eten, veiligheid, liefde nodig hebt, spreekt voor zich. Maar heb je wel eens nagedacht over wat het gevoel van ergens bij horen en zelfwaardering met je geluk doen? Of nog een stap hoger: als je jezelf kunt verbeteren door nieuwe lichamelijke of geestelijke vaardigheden te leren? Dat doet iets met je!

Leon weet daar alles van. De eerste keer dat hij zelfstandig in zijn rolstoel naar de kapper ging betekende veel voor hem, vertelt hij in De Volkskrant. "Eindelijk kon ik weer iets doen zonder dat iemand me erbij hoefde te helpen. Vanaf dat moment begon ik de toekomst rooskleuriger in te zien."

Als je met je beperking een nieuwe sport leert, kun je dat zelfde gelukseffect krijgen. Leon leerde bijvoorbeeld hoe hij met zijn protheses kan golfen. Hij ontwikkelde zichzelf daarin zo goed dat hij nu de hele wereld overvliegt om wedstrijden te spelen. Natuurlijk is een handicap voor niemand hetzelfde, maar sport kan bij uitstek een manier zijn om nieuwe dingen te leren. Ben jij benieuwd welke sport bij jou past? Begin met zoeken: https://www.unieksporten.nl/sport-zoeken

Bron: De Volkskrant

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: