Direct door naar content
Vanuit deze speciale boksrolstoel kun je rake klappen uitdelen! afbeelding nieuwsbericht

Vanuit deze speciale boksrolstoel kun je rake klappen uitdelen!

09 september 2018

Ken je de nieuwe sport rolstoelboksen al? Antoine Schutte is vanuit zijn aangepaste sportschool No Limits in Nieuwerkerk aan den IJssel druk bezig om te laten zien dat je ook in een rolstoel kunt boksen. Hij laat nu zelfs een speciale rolstoel voor het boksen maken.

Antoine zet zich al langer in om boksen en andere vechtsporten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Hij vond het als vechtsporttrainer maar vreemd dat boksen voor rolstoelgebruikers nog niet bestond. In zijn sportschool No Limits kun je terecht met allerlei beperkingen. Hij heeft bijvoorbeeld een speciale rolstoeltoegankelijke boksring laten maken.

Bij No Limits kun je boksen op een bokszak, maar als je meer uitdaging wil kun je ook een tegenstander opzoeken. Antoine heeft in april een demonstratie georganiseerd om dat rolstoelboksen te laten zien. "Je moet de sport eerst echt gezien hebben om te weten wat dit precies is", zegt hij.

Daarom is hij samen met een bedrijf uit Nieuwerkerk aan den IJssel een speciaal aangepaste rolstoel aan het ontwikkelen voor het boksen. "Elke sport heeft ook weer zijn specificaties voor een rolstoel. Bij rolstoeltennis ziet de rolstoel er anders uit dan bij rolstoelbasketbal."

De rolstoel die Antoine samen met Arie Tienhoven van Ortho-Innovatief ontwikkelt moet vooral wendbaar zijn om te kunnen verdedigen. Bewegingsruimte voor je armen is bij het boksen ook belangrijk. Daarnaast zijn de voorwieltjes aangepast, legt Antoine uit. "Bij de demonstratie kwamen we erachter dat die kleine voorwieltjes in de weg zitten om de twee rolstoelen dicht bij elkaar te krijgen. Als je dat wieltje in het midden maakt met de twee voeten eromheen dan heb je meer ruimte."

Antoine hoopt dat hij de boksrolstoel bij de Johan Cruijff Foundation Nationale Sportdag in het Olympisch Stadion op 19 september aan je kan laten zien. "Dan kunnen we ook laten zien dat er een nieuwe sport is die je kan doen. Zo hoop ik dat meer mensen enthousiast worden."

Hij krijgt al best vaak vragen over rolstoelboksen merkt Antoine. "Gisteren nog een jongen die jaren handbiken heeft gedaan. Dat was hij een beetje zat. Hij zag toevallig dat wij met boksen bezig zijn en dat leek hem wel een nieuwe uitdaging."

Met een speciale rolstoel voor het boksen kan het volgens Antoine ook nog makkelijker worden om de sport te beoefenen. "Ik had pas een jongen in een rolstoel die vrij fanatiek trainde. Die stoel ging stuk, waardoor hij niet meer naar zijn werk kon. Hij moest drie weken wachten op een vervangende stoel. Hij was dus ook gedwongen om te stoppen, omdat hij niet wil dat zijn stoel nog een keer stuk gaat door het boksen." Als Antoine in zijn sportschool een speciale stoel heeft, is dat probleem er niet meer. "Dan hop je over in de boksstoel en dan ga je in eigen stoel weer naar huis."

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: