Direct door naar content
Met een virtual reality bril kun je fantoompijn verminderen afbeelding nieuwsbericht

Met een virtual reality bril kun je fantoompijn verminderen

11 september 2018

Als je een dwarslaesie hebt opgelopen kan het soms voorkomen dat je toch pijn voelt in je benen. Dit vreemde en vooral vervelend gevoel wordt fantoompijn genoemd. Wetenschappers verdiepen zich al langer in deze pijn. Een mogelijke oplossing die ze gevonden hebben ligt in een virtual reality-bril.

Fantoompijn is al langer een groot vraagteken in de medische wereld. De pijn heeft waarschijnlijk te maken met zenuwstompjes in je benen of de stomp. Die kapotte zenuwen vangen een signaal op en zetten dat om in een soort pijn. Als je geen benen meer hebt of geen gevoel meer in je benen hebt is dat een hele rare gewaarwording. Daar wil je natuurlijk het liefste van af.

Verschillende wetenschappers hebben ontdekt dat virtual reality hier een handige oplossing kan bieden. Met een VR-bril kom je namelijk in een hele andere wereld terecht. In een Zwitsers experiment werd dat uitgeprobeerd bij mensen met een dwarslaesie. Ze kregen daarbij een Virtual Reality-video te zien van nepbenen. Als de proefpersonen naar beneden keken, was het ook alsof ze de nepbenen zagen. Daardoor kregen zij het idee dat het hun eigen benen waren.

De illusie ging nog een stap verder: als de onderzoekers op de benen van de proefpersonen klopten, hadden zij het gevoel dat hun benen ook daadwerkelijk werden aangeraakt. De patiënten gaven daarna ook aan dat ze minder last hadden van de fantoompijn. Hoe lang de pijn wegbleef is onduidelijk. In andere onderzoeken bleef de fantoompijn na tien sessies enkele dagen weg.

De VR-bril is dus zeker geen wondermiddel tegen fantoompijn. Wat dit onderzoek wel duidelijk maakt is dat een vorm van afleiding helpt tegen deze vreemde pijnsoort. Sporten is bijvoorbeeld ook een goede vorm van afleiding, want je bent even met iets heel anders bezig.

Op zoek naar een sport die jij kunt doen met jouw beperking? Bekijk hier het aanbod. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: